Какво е мозъчна мъгла?

Ако се чувствате постоянно уморени, разсеяни и мрачни, вероятно сте се загубили в „мозъчна мъгла“ или когнитивна дисфункция


Така науката нарича противоположността на добрата работа на мозъка, целеу стремеността и мотивацията.

Мозъчна мъгла не е болест, а гранично състояние на съвкупност от симптоми, които могат да се дължат на други медицински проблеми.

Чувството за пълно изтощено след труден ден на работа, когато вкъщи не ви се ще дори да говорите с близките си, е познато на повечето хора. Е, мозъчната мъгла е подобно състояние, само че продължава за по-дълъг период от време.

В биологичен план мозъчна мъгла е знак за липса на енергия. Нейните симптоми са причинени главно от липса на сън, стрес, небалансирано хранене. Това води до витаминни и минерални дефицити, прекаляване със захар. Съвкупността от тези фактори се отразява на паметта, причинява несигурност, объркване, умора, неспособност за фокусиране.

Лекарите препоръчват възрастните да спят най-малко 7 часа на нощ, по-добре 8 или 9

Стресът пък повишава кръвното налягане, отслабва имунната система, предизвиква депресия и ментално изтощение. Много важен витамин за здравето на мозъка е В12, затова си го осигурявайте, като не се лишавате от месо, мляко, яйца, риба.

Почти толкова голяма роля за ума има витамин D, който се синтезира в кожата от пряка слънчева светлина. Има рецептори за витамин D в цялата централна нервна система и в хипокампуса – областта на мозъка, отговорна за съхраняване на дългосрочни спомени. Доказано е, че колкото по-ниски са нивата на витамин D на един човек, толкова по-неуслужлив е умът му.

Когато ядете прости захари, нивата на кръвната глюкоза рязко скачат, но и бързо падат. Резките преходи смущават мозъка и го потапят в мъгла. Освен това колебанията на захар в кръвта оказват влияние върху различни невротрансмитери. След сладкиши и подсладени напитки се активират сигнали, причиняващи сънливост.

Симптомите на граничното медицинско състояние „мозъчна мъгла“ могат да бъдат лекувани, просто трябва да се преборите с лошите си навици, казват лекарите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.