https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Какво е миома и как да й противодействаме?

0

Миомата представлява доброкачествен тумор, който се среща най-често от всички туморни образувания в женския организъм и най-вече в женската полова система. Размерите на туморът може да са широковариращи – от малки като грахови зрънца възли до голеи колкото бебешка главичка. Главното, с което се характеризира е бавното нарастване. Ако растежът е бърз, тогава може да има съмнения за злокачествена еволюция. Същото се отнася и за честите маточни кръвотечения. Миомните възли се разполагат на различни места в матката – под маточната обвивка, в мускулатурата, между мускулатурата и маточната лигавица.

Защо и поради какви причини възникват миомите?
Въпреки напредналата медицина, все още не може да се каже точната причина, поради която възникват миомните възли. Предположенията са, че туморът се причинява от повишеното ниво на естрогените, като с това се обяснява и спирането на неговия растеж, което често се среща и е сигнал за доброкачествен характер. И дори след навлизането в климакса, много често миомния възел изчезва сам, поради това че яйчниците вече не продуцират естрогени.

macka-koremna-bolkaКакви са симптомите при миома?

Когато е в самото начало на своето развитие, миомата честа не дава никакви оплаквания и може да бъде открита единствено по случайност при ежегодния профилактичен преглед или по някакъв друг повод. По-големите миомни възли обаче са съпроводени и с оплаквания. При тях менструацията става по-обилна от обикновено, извън този период се появяват и неправилни маточни кръвотечения. Количеството на гениталния секрет е увеличено. Големите миомни възли притискат околните органи и могат да причинят запек и нарушения в уринирането. Възможно е болните да се оплакват от обща отпадналост, главоболие, шум в ушите. В много случаи може да се появи и стерилитет в следствие на миомния възел. Като тежки усложнения може да се има предвид евентуален разпад на тумора, поява на перитонит, а също така и злокачествено израждане на образуванието. 

Въпроси и отговори за миомата, интересуващи всяка жена:
1. Миомата не е нито рак, нито предраково заболяване.
2. Миомата се влияе от хормони, но не може да се излекува с хормони.
3. Една миома никога не е сама.
4. Да имаш миома е по-скоро правило, отколкото изключение.
5. Миомата все пак е болест – заради усложненията си.
6. Ако една жена страда от хронична анемия, това може да се дължи на миома.
7. В някои случаи миомата може да попречи на забременяването, като по-често обаче пречи на вече настъпила бременност и раждането. „Понякога” и „по-често” обаче не означават „винаги”.
8. Миомата влошава качеството на живота.
9. Не вярвайте на афоризма “Матка, която не ражда деца, ражда миоми”.
10. Медицината не лекува миоми на матката, а жени с миоми на матката.

Народната медицина срещу миомата
Ето и няколко билкови рецепти, които може да са ви от голяма полза при едно такова развитие на нещата.

1. Вземете 10-15 цвята, заедно със стръковете, от билката зайча стъпка (градско омайниче) и ги залейте със 750 гр вода. Оставя се да се запари за 3-5 минути, след което се прецежда. Приема се по 250 гр 3 пъти дневно (може подсладено с лъжичка мед) през следващите три месеца.

2. Оставете за три дни хума на слънце, за да се зареди, след което разтворете във вода като гъста каша. Нанесете на марля и наложете на корема, ниско долу. Държи се 3 часа, след което се изхвърля на недостъпно място.В същото време приемате и вътрешно по една чаена лъжичка, разтворена в чаена чаша вода. Лечението трае поне десетина дни.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.