Какво е хемангиом на черния дроб?

hepa15Ако малки кръвоносни съдове в черния дроб се сплетат и образуват нещо като автономно тяло, което е обособено в псевдокапсула, вероятно се наблюдава т.н. хемангиом. Това е доброкачествен тумор – маса, изпълнена с кръв, чието съществуване обикновено не създава проблеми. Тъкмо по тази причина те рядко се диагностицират и е обичайно откриването им да става случайно. Счита се, че 2% от здравите хора имат подобни образувания в черния си дроб, но не знаят за това. Хемангиомите не се развиват в посока на злокачествените тумори и по тази причина дори да се знае за съществуването им – не се предприема нищо освен наблюдение. Хемангиомните капсули най-често са с размер до 4-5 см.
Ако обаче хемангиомното тяло започне да се развива, присъствието му в черния дроб се усеща по затруднените функции на този важен орган. Капсули с големина над 4-5 см могат да причинят дискомфорт и смущения в работата на други органи. В такива случаи 40% от болните се оплакват от тъпа болка и тежест в дясното подребрие, гадене, липса на апетит или неестествено бързо засищане. Ясно е, че при нарастващ размер на хемангиома трябва да се мисли за неговото оперативно отстраняване. Той става проблемен, ако причини жълтеница, някакъв кръвоизлив или ако затрудни поради обема си работата на стомашно-чревния тракт. Понякога разрасналите се хемангиоми водят до температурни състояния, чиято причина трудно може да бъде обяснена.
Каква е причината да се появяват хемангиоми в черния ни дроб? Важно е да се отбележи, че заболяването се среща до 6 пъти по-често при жени, отколкото при мъже. Най-засегнатата възрастова група е от 30 до 50 години. Туморчетата са следствие от стероидни или естроген-заместителни терапии. Възможно е да възникнат и по време на бременност.
Хемангиоми с размер до 4 см обикновено се оставят само в режим на наблюдение, медикаментозно лечение не се практикува. По-големите образувания, особено причиняващи болки, жълтеница, кръвоизливи, се премахват оперативно. Изрязва се или самият тумор, или фрагмент от черния дроб.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.