Какво е енцифалит и как се лекува?

Енцефалитът представлява възпалително заболяване на мозъка, т.е. която и да е част от него. Това е много опасно заболяване, защото често то се изражда и се усложнява под формата на менинго-енцефалит, като в такъв случай възпалението обхваща както самото мозъчно вещество, така и менингите, неговите обвивки.

encefalitПричините за развитието на енцефалит може да са два вида: инфекзиозна или неинфекциозна. Инфекциозните причинители най-често са бактерии, вируси, гъби или различни видове паразити.

Неинфекциозните причини може да са усложнени мозъчни тумори, развитие на болестта след прекарани мозъчни-съдови заболявания, при склероза, синузитит, отити, отравяния с олово, при реакция след апликация на различни вещества в ликвора, след някои ваксини (коклюш, вариола, бяс), при саркоидоза, левкемия и др.

Какви са симптомите на енцефалит?

За жалост началната симптоматиа е твърде дискретна, толкова, че докато не се развие достатъчно не може да бъде уловена и често може да бъде сбъркана. В някои случаи това може да е само леко повишена температура и общо неразположение или отпадналост. Най-често обаче енцефалитът протича с по-разгърната клинична картина, разкриваща нарушената мозъчна функция.

Например пациентите стават твърде сънливи, мудни, бавно отговарят на зададени въпроси. И се стига до там, че може да настъпи кома, адекватността спада значително до там, че не знаят къде се намират, могат да се наблюдават гърчове, неврологични дефицити (променят се рефлекси характеризиращи функцията на определени нерви има нарушена мускулна функция), имат нарушена координация, оплакват се от главоболие (може да има картината на менингеален синдром), имат фебрилитет и промени в ликвора (гръбначно-мозъчната течност, циркулираща между обвивките на мозъка).

Как се поставя диагнозата?

Поради сложността и опасността на това заболяване, диагнозата се поставя чрез редица изследвания и спешно и задължително лечението трябва да се проведе в болнична обстановка. Хоспитализацията се извършва по спешност в специализирани клиники по инфекциозни болести, неврология, интензивни клиники.

За да се направи точна диагноза на енцефалит се правят няколко кръвни проби, прави се лумбална пункция, както и образни изследвания като компютърна томография.

Какво е лечението на енцефалита?

Задължително лечението на енцефалитът се провежда в болница. Лечението се провежда според това каква е точната причина за развитието на заболяването.

Ако причинителя е бактериален, тогава се провежда антибиотично лечение, според това каква бактерия е изолирана при изследванията, както и неговата чувствителност към антибиотици. Лечението с антибиотици се започва веднага след поставяне на диагнозата енцефалит, без да се чакат конкретните микробиологични резултати. След като бъде получена антибиограмата, при нужда може да се направи промяна на терапията или да се допълни.

 

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.