https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

След цял ден накрак може да забележите, че глезените ви са се подули – това състояние се нарича едем

edem

Отокът може да е обхванал и цялото стъпало. Това е едем и е нещо нормално. Неприятно е и е неудобно, особено ако отеклите крака бият на очи. Но може и да е опасно като симптом за тежък здравословен проблем. Например лимфеем (запушен лимфен канал), стеснени вени, тромби и съсиреци, болно сърце, болни бъбреци или болен черен дроб.

Едем се причинява от задържане на течности в телесните тъкани. Най-често се появява по крайниците, предимно долните. Отеклият крайник се познава по това, че след като няколко секунди притискате с пръст мястото, после кожата остава вдлъбната. Най-често обаче човек забелязва, че краката му са отекли, когато усети, че обувките са започнали да го стягат.

Един от най-бързите начини за справяне с едем или с подпухналите крака е следният:

1. Изуйте обувките си.
2. Легнете по гръб (сядането стеснява кръвоносните съдове в кръста и коленете).
3. Сложете лед на отеклото място. Студеният компрес с лед свива кръвоносните съдове и връща кръвта обратно към сърцето. Компресът обаче не бива да се държи повече от 10-20 минути.
4. Обуйте стягащ чорап. Може да навиете и кърпа стегнато около ходилото и глезена.
5. Вдигнете крака, лежейки. Докато лежите по гръб, повдигнете краката си на възглавница или на стол, така че подутите ходила да са по-високо от нивото на сърцето. Това ще върне кръвта от тях към торса.

Друг начин за справяне с отеклите крака е масажът. Щом усетите подуването им, започнете леко да ги масажирате с пръсти и длани. Това ще помогне натрупалите се течности там да се оттекат и ще засили кръвообращението в подутите тъкани.

Как да избягваме подуването?

Организмът на човека се стреми да поддържа извън клетъчните стени такава концентрация на сол във водата, каквато е тя в морската вода. Когато ядете твърде много солени храни, в тялото влиза много натрий и то задържа повече вода, в която да го разтвори до същата концентрация. Тъкмо заради тази вода крайниците отичат. Това няма да става, ако намалите приема на сол.

Същият ефект на задържане на натрий и на вода в тялото се получава и при консумация на прекалено много захар. Тя принуждава организма да синтезира извънредно високи дози инсулин. Това с течение на времето води до високо кръвно, диабет и сърдечна недостатъчност.

Има случаи на едем заради обезводняване на тялото. Когато човек забрави да пие вода, то праща наличните си запаси вода към клетките и се стига до отичане на тъкани. В най-тежкия случай отичат мозъчните клетки и се стига до необратими мозъчни увреждания. Ето защо тялото трябва да се хидратира постоянно. Това ще рече да се пият по 7-10 чаши вода на ден. Ако по цял ден стоите прави или седите зад бюро, правете упражнения за раздвижване на краката. Клякайте, свивайте глезените, стъпвайте на пръсти. Така се подобрява кръвообращението в крайниците и се раздвижва лимфата. Няма да се стигне и до мускулни спазми, които често съпровождат отичането на краката, пише „Здраве без лекарства“. Седейки, не кръстосвайте крака.

Помага и яденето на храни, които са природни диуретици и помагат на тялото да се освободи от излишните течности. Това са аспарагус, магданоз, грозде, зелен фасул, ананас, тиква, лук, чесън, праз и листни зеленчуци.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.