Какво е диабетно стъпало, как се получава?

Диабетно стъпало

Диабетно стъпало

Диабетното стъпало се счита за едно от тежките усложнения на захарната болест. Високите нива на кръвната захар влошават кръвоснабдяването на крайниците, тъй като се променят в негативен план проходимостта и еластичността на периферните съдове. Зле снабдените с кислород тъкани губят чувствителността си, настъпват промени в кожата и костната структура на стъпалото.

Диабетно стъпало
Диабетно стъпало

Всеки четвърти диабетик достига до тези проблеми!
Развитието на диабета прави грижите за здравето все по-сложни. Занемаряването на някои от тях водят до още по-сериозни болестни проблеми. Променената чувствителност и издръжливост на стъпалата карат много хора да се откажат от движението, а това ускорява фаталния развой. Настъпват застойни състояния, при които диабетикът не усеща някои дребни охлузвания или наранявания в областта на стъпалата. Те могат да се получат от невинно одраскване, от притискане на тесни обувки. Нарушената цялост на кожата в областта на стъпалото е сериозна промяна, която сигнализира за нов, още по-задълбочен развой на диабета.

Липсата на системни грижи си казва думата!
При този етап на болестта е възможно в периферните зони на тялото (стъпалата) да настъпят некротични промени. Ето защо човекът с диабет трябва внимателно да оглежда краката си, да обръща внимание на всички изменения – отоци, посиняване или почерняване, затопляне със зачервяване. Липсата на болка не е успокояващ, а тревожен признак. Всяка видима промяна трябва задължително да се обсъжда с лекаря, за да не се пропуска ценно за терапиите време.
Особено опасни са случаите, в които слабото място на диабетика се нарани. Трябва да се знае, че раните по стъпалата не могат да се излекуват напълно. Те лесно се инфектират и по тази причина грижите за тях трябва да са адекватни. Анализите сочат, че именно в този пункт здравеопазването “изпуска юздите”. Нараненото диабетно стъпало се лекува в доста случаи стандартно; ако има възпалителен процес се изписват антибиотици, без да се изследва какъв точно е причинителят на инфекцията.
Диабетал
Живот с диабетно стъпало
Най-добре е диабетикът да спазва стриктен режим на хранене и физическа активност, така че да се намали вероятността от проява на диабетното стъпало. Но ако все пак се стигне до него, непременно трябва да се провежда постоянно наблюдение и хигиенни грижи за застрашените зони. При инфекции или отваряне на рани да се търси консултация с повече специалисти, които да идентифицират причинителя на проблема и да проведат точното лечение.
Особено сложно и депресиращо е, когато все пак се достигне до умъртвяване на тъкани или костни фрагменти. Тогава ампутацията е неизбежна и има характер на животоспасяваща операция. Според статистиката диабетното стъпало е причина за 80% от не-травматичните ампутации. Половината пациенти, преживели ампутация, имат средна продължителност на живота около пет години.
Постоянните грижи – това по възможност да се предотврати! – не са леки и много хора се отказват. А най-доброто решение всъщност е диабетното стъпало да не се допусне!

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.