https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Аносмия – какво е това заболяване? И може ли да бъде опасна за здравето?

0

Аносмия е заболяване, което лишава човек от обоняние. Или по-скоро слабо усещане на ароматите и миризмите

Аносмия прогресира бавно, и освен това е свързана с промени, които настъпват в тялото с възрастта.

Аносмия
Едва долавяте аромата на борови иглички в гората или уханието на току-що изпечен хляб. Лош знак. Според научните изследвания отслабването на обонянието показва бързо напредващо остаряване.

Липсата на сетивност за миризмите се нарича аносмия. Много често тя е свързана и с нарушено усещане за вкус. В редки случаи хората се раждат без никакво обоняние. По-често то се влошава с възрастта и е един от косвените индикатор за разклатено здраве.

Усещането за миризма ни помага да се наслаждаваме на живота. Можете да се насладите на аромати на любимите ви храни или на аромата на цветя. Усещането за миризма е също предупредителна система, която ни предупреждава за сигнали за опасност като изтичане на газ, развалена храна или пожар. Всяка загуба на усещане за миризма може да има отрицателен ефект върху качеството на живота. Това също може да е знак за по-сериозни здравословни проблеми.

При младия и здрав човек около 30 милиона обонятелни клетки гарантират възприемането на миризми. С годините се губи преобладаващата част от тях. Процесът е по-бърз от създаването на нови обонятелни клетки и така в определен момент се акумулира дефицит, който не позволява да се усещат ароматите наоколо.

Ако не съпътства напредналата възраст, загубата на обоняние може да се дължи на изкривена носна преграда, полипи, синузит или алергии. Временна аносмияя е възможна при тежки настинки със запушен нос.

Съветът на лекарите е, ако усещате, че губите обоняние, да отидете на цялостен профилактичен преглед.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.