Какво да знаем за слънцезащитните продукти

В разгара на летния сезон на пазара блика изобилие от слънцезащитни продукти. Доста често производители и продавачи ни съветват да купуваме продукти с по-висок фактор за по-добра защита. Но дали това наистина е така?

Години наред медиците предупреждават да не се подвеждаме от рекламите, тъй като разликата между високия и ниския фактор не е много голяма. Ако вземем за пример продукт със слънцезащитен фактор 30 и друг с фактор 15, разликата в ефективността на двата продукта е само 1,2 %, което реално не е кой знае какво. Специалистите твърдят, че реалната разлика между двата продукта се намира в количеството крем, който нанасяте върху кожата, и времето, когато сте се намазали, твърдят специалистите.

слънцезащитниСлънцезащитният фактор всъщност показва времето, за което продукта ни защитава от появата на изгаряне. Това е различно за различните типове кожа, но можем да ви дадем един прост пример: ако вашата кожата изгаря след 15 минути излагане на слънце без да сте използвали слънцезащитен продукт, то при намазването й с продукт с фактор SPF 10 изгаряне ще се получи след 150 минути излагане при същите условия (10 x 15 минути).

Лекарите напомнят, че тялото може да се предпази много по-ефективно като се покрие с шал, тъй като той предпазва кожата от директното въздействие на слънчевите лъчи. Покриването на главата с шапка, кърпа или друго средство също е много важно, защото те ще предпазят и косата.

Дерматолозите съветват да използвате продукти със слънцезащитен фактор 15, най-много 30 SPF и да нанасяте обилно количество от продукта върху всички открити части на тялото най-малко 15 минути преди да излезете на слънце. Не пестете количеството на продукта, тъй като по този начин намалявате ефективността му поне на половина.

Ако се намирате в страна, където горещото време предизвиква обилно потене, нанасяйте слънцезащитният продукт на всеки два часа. Прилагайте това и преди да се потопите в басейна или морето. Не се подвеждайте по неверни данни, че слънцезащитните кремове са водоустойчиви. Възможно е да действат по-продължително, докато сте във водата, но в крайна сметка всички подобни продукти се отмиват. На етикета би трябвало да е отбелязано колко време трае ефективността им, и кога да се намажете отново.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.