https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Какво да правим при появата на въшки?

0

Появата на въшки е кошмар за всяка майка и още по-голям кошмар за детето. Особено ако детето е по-голямо, а не в детската градина

Онези малки, безкрили насекоми, които живеят в косата и се хранят с кръв – въшките, пак плъзнаха в училища и детски градини. Те са много плодовити -женските снасят 200-300 гниди, които се излюпват след 7 дни, достигат зрелост след 10 и също започват да снасят.

При хранене въшките инжектират слюнка в кожата на главата и това предизвиква силен сърбеж. Затова ако видите, че детето често се чеше, не се успокоявайте, че вие сте чисто семейство – въшките най обичат чистотата.

Можете да откриете паразитите при щателен преглед на косата. Обърнете специално внимание на областта около тила и ушите. Възрастните въшки се откриват по-лесно при мокра коса. Гнидите стоят на около сантиметър от основата на косъма. За разлика от пърхота те са здраво закрепени и се отстраняват трудно.

Разресвайте косата 2 пъти седмично с гребен, потопен в чаша с топла вода с оцет или с 10 капки масло от чаено дърво.

В аптеките се продават специални препарати срещу въшки. Старата рецепта с газ, олио и оцет, смесени в равни количества, също върши работа. Скал-път и цялата коса се намазват и главата се завива в кърпа. Измива се след 10-ина часа. Разресва се старателно кичур по кичур с гъст гребен, натопен в топъл оцет. Добре е процедурата да се повтори след седмица.

Задължително е да обезпаразитите и дома – дрехи, чаршафи, възглавници, плюшени играчки, гребени, четки и всякакви други предмети, които са били в директен контакт с главата. Изперете ги при температура поне 60 градуса. Изчистете внимателно къщата и колата с прахосмукачка.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.