Какво да избягваме по време на бременност

Една жена, когато е бременна не я прави автоматично и болна, както все още смятат някои хора. Макар и неосъзнато, много татковци, а и бъдеща майки, смятат, че бременността е едва ли не болестно състояние, при което трябва да се спазват крайни методи, които да защитят майката и бебето от нараняване или увреждане. Истината е обаче винаги по средата. Бременността е просто едно от ключовите състояния на жената, и тя не предполага постоянно лежане у дома или хранене с от птице мляко. Но все пак си има неща, които е добре да имаме предвид, че може и да не са препоръчителни по време на оформянето на нашето бебе. Ето ги и тях:

1. Прием на алкохол

Едни лекари казват, че може да се пие по-малко бяло вино или бира, други категорично забраняват даже и това. Различията идват от факта, че не е известно още какво количество може да навреди на бебето. Едно обаче трябва да знаете: редовното пиене на алкохол, може да увреди вашето бебе, както и голямото количество приеман алкохол има същото действие. Колкото и малки да са количествата приет алкохол, винаги има вероятност да се стигне до забавено развитие на органите на детето пренатално, в това число и на мозъка. Затова си помислете пак, когато надигате чашата.

jena bremenna2. Тютюнопушене

За разлика от алкохола, цигарите са категорично доказани като вредни за вътреутробното развитие на бебето. И не, бебето няма да страда заедно с вас, когато отказвате цигарите. Тютюневите изделия повишават значително опастността от аномалии и удвояват риска от преждевременно раждане. Деца на майки пушачки тежат при раждане средно 200 г по-малко, отколкото останалите и са значително по-склонни към инфекции. Оказва се, че всяка НЕизпушена цигара действа добре на бебето.

3. Гладуване

Даже и кантара този месец на контролния преглед да е показал повечко килца, отколкото трябва, не си и помисляйте с гладуване да уравновесите нещата. Това крие голяма опасност за здравето на детето и развитието на малкия организъм. Не правете диети от сорта само на плодове или зеленчуци. Трябва да се храните балансирано, което включва и плодове, и зеленчуци, пълнозърнести, млечни продукти, малко месо и риба и достатъчен прием на течности.

4. Да се храним за двама

Това виждане и съвет на нашите баби вече отдавна е в историята, но за жалост все още има жени, които го практикуват, подтиквани именно от такива архаични разбирания. Всичко идва от апетита за кисели храни, които някои бременни развиват. Но не се знае дали това е изобщо от бременността. И заради това, че понякога се случва да изпита огромен глад една бременна, се е стигнало до въпросния израз „храниш двама“. Екстремно увеличеният прием на калории обаче води единствено до затлъстяване, което може да окаже негативно влияние върху протичането на бременността. Ако не контролирате в някаква степен храненето си, най-много да развиете гестационен диабет и да възникнат усложнения по време на раждането. Това, от което имат нужда бъдещите майки е прием на повече витамини, белтъчини и минерали, затова защото по време на бременност плодът си набавя именно от организма на майката тези важни вещества за неговото развитие и това може да доведе до дефицит в майчиния организъм, ако и майката не следи храненето си. Затова храненето трябва да е разнообразно и със свежи продукти. Разбира се, добре е да се избягват мазните храни и така любимите сладкиши.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.