https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Какви трябва да бъдат обувките, за да пазят здравето на децата?

0

Обувките с високи токчета, балетните пантофки и джапанките са вредни за децата, предупреждават педиатрите

обувките

Повече от една четвърт носят от ранна възраст неподходящи за растящия скелет обувки. В резултат зачестяват мускулно-скелетните деформации.

Токчетата могат да скъсят мускулите на прасеца, да деформират ставите на ходилото и мускулите му. Напълно равните обувки като балетните пантофки и модните гуменки с тънка подметка причиняват деформации на петата поради липсата на достатъчно дебел ударопоглъщ слой. Носенето на джапанки пък съчетават вредата от тънката подметка и пренапрягането на ходилото да я придържа към крака.

Тези факти са безспорно установени от подиатрите – медицинските специалисти, които лекуват ходилото и долната част на крака. Родителите обаче често ги подценяват и се оставят децата да ги убедят да им купят модни обувки. Европейско проучване показва, че 22% не устояват на емоционалния натиск от дъщерите си. След плач и молби 10% от момичетата дори започват да носят обувки с 4 см ток още от 6-годишна възраст.

Само родителски пропуск обаче е, ако се подцени бързината, с която крачето расте, и детето ходи с малки или отеснели обувки. Често това са даже току-що купени обувки, защото са ги взели, без децата да ги пробват. Ако причината е финансова, преосмислете покупките – по-добре е да си спестите разход за нова дреха отколкото за подходящи обувки, съветват подиатрите. Те са категорични, че децата не бива да ходят и с носени от друг обувки, защото вече са моделирани от особеностите на краката и походката на предишния собственик.

Грешен размер или тип обувка причинява мехури и мазоли, но по-големите проблеми са в дългосрочен план. В ранна възраст стъпалата са по-податливи на щети, защото са във фаза на растеж. Рано настъпилите деформации се задълбочават с годините.

Най-бурен е растежът между 1 и 3 години, тогава и промените на краката настъпват много бързо. Затова подиатрите препоръчват родителите да оглеждат обувките на всеки 2 месеца и да мерят крачето. За по-големите деца това се прави на 4 месеца.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.