Какви трайни увреждания причинява диабетът?

Ако човек с диагноза “диабет” пренебрегне редовния контрол върху захарните си нива, той рискува най-малкото да изпадне в шок. В по-тежки случаи следва диабетна кома. Това са т.н. внезапни диабет9усложнения от заболяването: бързо протичащи процеси, които при компетентна намеса могат да се овладеят.
Диабетът обаче е заболяване с продължаващо естеството: с годините той може да причини увреждания на важни органи и системи. Усложненията изпълват живота със страдание, което трудно може да бъде облекчено. Изходът е – да се неутрализира или поне забави такова развитие на нещата. Приемът на подходящи медикаменти, на инсулин по индивидуална схема, диетата и умерената физическа активност са условията, които спасяват от преждевременна раздяла с живота.

Болестта атакува най-важните органи и системи!
Зрението, бъбреците, нервната и сърдечно-съдовата система са основни мишени на диабета. Проблемите започват заради промененото кръвоснабдяване: съдовата система с времето влошава изпълнението на функциите си заради дефицити, произтичащи от високите стойности на кръвната захар. Недостигът на кръв/кислород уврежда очите, отделителната система, затруднява работата на сърцето, провокира инфаркти и инсулти. Липсата на нормален тонус прави невъзможно кръвоснабдяването на долните крайници, получават се застойни състояния и отоци. Нерядко негативното развитие на процесите води до т.н. диабетно стъпало и ампутации.

Как да се предпазим от такова развитие на нещата?
ДиабеталЗдравната статистика е категорична: усложненията са силно редуцирани, когато има системен контрол над кръвната захар. Важно е болният сам да може да определя стойностите й и да е обучен как да действа, за да не допусне увеличаване на нивата над безопасните граници. Терминът “агресивен интензивен контрол” включва именно тези умения и знания. Идеята е да не се стига и до излишно смъкване на захарта и хипогликемични състояния до шок. Напоследък лекарите препоръчват контролиране на кръвната захар с билки, вместо с лекарства. Безспорно един от най-добрите продукти за целта са капките Диабетал.
Негативните състояния и усложнения се поддават на забавяне при здравословен начин на живот: диета, достатъчно движение и подходящи физически натоварвания. Много важно е да няма натрупване на наднормени килограми: затлъстяването е лош спътник на диабета, с всички произтичащи от това “съжителство” опасности и усложнения.
Често при здравни анкети въпросите за диабета и хипертонията вървят един след друг. Така е и в реалността: двете болестни отклонения са свързани и наличието им прави лечението твърде сложно. По тази причина контролът върху артериалното налягане и холестерина е противодействие срещу възможните усложнения от диабета. Формулата на метаболитния синдром (диабет+хипертония+затлъстяване) e формула на ранната смърт

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.