Какви са здравните ползи от кръвопреливането?

Кръвопреливането може да спаси живота на пострадали при инциденти, на пациенти при операция или със заболявания на кръвта

кръвопреливането
Това го знае всеки, цо не се съгласява да дарите кръв, защото се притеснява как се отразява на неговото собствено здраве. Отразява се добре, категорични са учените.

Според изследване, публикувано в Американския журнал по епидемиология, кръводарителите са 33% по-защитени от сърдечносъдови заболявания и в 88% по-малък риск за инфаркт.

Учените обясняват с две основни теории защо кръводарителите са в по-добро здраве. Първата е, че хората, които желаят да дарят кръв, се чувстват силни и вероятно е точно така в действителност. Втората версия е, че с периодичното даване на кръв се ограничават рисковете, свързани със свръхнатрупване на желязо.

Знае се, че дори умерено наднормено количество от елемента може да провокира аритмии, летаргия, мускулна слабост, втвърдяване на артериите, уголемяване на черния дроб, намалено либидо. При кръводаряване се отнемат 225-250 мг желязо, което напълно елиминира риска от натрупване.

Проучване с хиляди доброволци установява намален риск от рак и смърт при хора, които даряват кръв поне веднъж на 2 години и се смята, че това се случва благодарение на понижаването на стойностите на желязото до оптимални граници.

„Източването“ на банка кръв не създава проблем за организма. Тялото компенсира намаления кръвен обем в рамките на 48 часа. Повече време – от 4 до 8 седмици, отнема да се навакса броят на червените кръвни клетки. Това е много полезно за качеството на самата кръв – по-старите клетки се заменят с нови, потенциално по-здрави и силни.

Изследователите са установили, че дори едно кръводаряване се отразява добре за подмладяване на кръвта и организма. Но здравните ефекти са повече при регулярно. Инфарктите и инсултите например се оказват по-редки при хора, които във възрастта 40-60 години са дарявали кръв на всеки шест месеца. Нивото на риска за какъвто и да е вид рак също намаляват в корелация с честотата на кръводаряванията.

Кръводаряването може да бъде помощник за тези, които искат да намалят теглото си. Обяснението е, че в следващите 2-3 месеца след донорството тялото трябва да работи по-интензивно, за да възстанови загубеното.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.