https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Какви са прогнозите при чернодробна недостатъчност?

0

hepa19Специалистите са категорични, че и с малкото съхранен от някакво заболяване ресурс черният дроб ще продължи да изпълнява отговорните си функции. Бедата за болния е в това, че истинското състояние се изяснява категорично едва когато в органа са настъпили необратими негативни процеси. Влошената чернодробна функция във всичките й измерения реално застрашава живота. “Чернодробна недостатъчност” означава невъзможност да се преработват храните, да се гарантира нормално съсирване на кръвта, да се преработват и изхвърлят токсини и отпадни продукти от обмяната.
Когато “чистачът” е болен – боледува цялото тяло. Влошаването на чернодробните функции е пълзящ процес: понякога продължава с месеци или дори с години. Чернодробната недостатъчност не е самостоятелно заболяване, а резултат от бавно и понякога скрито протичащи болести от рода на хемохроматоза или цироза. На първите признаци за потенциалната опасност никой не обръща внимание: хроничната умора например може винаги да има друго обяснение! Червената лампа светва едва когато започне пожълтяването на кожата и склерите: т.н. жълтеница е сигурен знак, че с черния дроб има проблем!
Но дори и това все още не означава, че става дума за чернодробна недостатъчност. Специфичната симптоматика засяга мозъчната дейност – налице са халюцинации, проявява се тремор на ръцете, дъхът от устата е с характерна неприятна миризма.
Как се стига до чернодробна недостатъчност? Най-често тя е последица от системна злоупотреба с алкохол, от прекарани вирусни хепатити, недохранване, болести на жлъчката и жлъчните пътища, автоимунен хепатит. Счита се, че лечението на заболяването, причина за това състояние, може да стабилизира черния дроб. Грижите от реанимационен тип биха могли да подобрят функциите му, но никога не ги възстановяват напълно. Поради напредналите некротични поражения или израждането на чернодробната тъкан в съединителна по-вероятно е да се търси спасение чрез чернодробна трансплантация.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.