https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Какви са причините за възникване на гъста кръв?

0

Какви са причините за възникване на гъста кръв?

Много лекари посочват, че когато човешкото тяло губи много влага, кръвта става по-плътна. Това състояние е известно сред народа и като гъста кръв

 

Какви са причините за възникване на гъста кръв?
Какви са причините за възникване на гъста кръв?

Особено застрашени са хората, които са над 40 години, защото след тази възраст кръвните съсиреци стават повече, защото се образуват по-бързо.

В резултат – все повече и повече случаи на тромбоза и хипертония (70% от възрастните хора имат високо кръвно налягане именно заради гъстата кръв).

В кръвната плазма, освен течност се съдържат неорганични соли, протеини, липиди, еритроцити, левкоцити, тромбоцити и т.н.

Плътността на кръвта варира в зависимост от условията на околната среда (топлина или студ), начин на живот (това, което човек яде, пие ли вода достатъчно). Плътността на кръвта зависи и от това в кое време на деня се изследва – дали сутрин или вечер (сутрин кръвта има по-голяма плътност).

Причини за възникване на гъста кръв

Основните причини са окисляване на тялото, дехидратация по време на тренировка и т.н. И последиците от това – атеросклероза , тромбоза, хипертония, захарен диабет , хронични чернодробни заболявания и други.

Гъстата кръв предизвиква сънливост, умора, слабост, влошаване на здравето. Обикновено налягането се повишава.

Кръвните съсиреци могат да бъдат намерени и при нормалeн кръвен тест – това може да означава увеличаване на броя на тромбоцитите и нивото на хемоглобина.

В допълнение, има специален анализ за определяне съсирванеto на кръвта – коагулация, който анализира един от основните фактори на кръвосъсирването – протромбин.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.