Какви са причините за хронични болки в гърба?

Причините за хронични болки в гърба могат да бъдат с различен произход

хронични болки в гърба

Механични болки в гърба

Хроничното напрягане на мускулите в долната част на гърба може да се дължи на пълнота, бременност или свързани с професията движения – навеждане, изгърбване или други неудобни пози. Други причини са извършване на строителни работи, шофиране на камион, съпроводено с вибрации, вдигане на тежки предмети.

Злокачествено или друго сериозно заболяване

Когато болката продължава нощем и не преминава в легнало положение, причината може да е тумор в „конската опашка“ (нервни влакна излизат от гръбначния мозък, които контролират усещането и движението на краката) или рак с метастази, които са се разпространили към гръбнака от простатата, млечните жлези или дробовете.

Рискови фактори за разпространяване на рака към долната част на гърба са продължително пушене, бърза загуба на тегло и възраст над 50 години. Следните заболявания също може да са свързани с болки в долната част на гърба: камъни в бъбреците; заболяване на яйчниците и матката (фибромиоми); ендометриоза; предменструално задържане на вода; кисти в яйчниците; хроничен запек; лениво или увеличено дебело черво; доброкачествени тумори; фрактури на костите; аневризма на аортата; херпес зостер; стомашна инфекция или кървене след лечение с антикоагуланти; остеомиелит; туберкулоза на гръбначния стълб (болест на Пот) и сепсис на прешленните дискове.

Допълнителни симптоми са нощното потене, събуждане от болка през нощта, отпадналост, схващане, умора на мускулите или лоша координация, зачервяване или подуване върху болезненото място, често уриниране и общо неразположение.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.