Какви са ползите за здравето от агнешкото месо?

Агнешкото месо се консумира от българина веднъж или два пъти в годината, и то е не особено много големи количества

агнешкото месо
Агнешкото месо, обаче има немалко ползи за здравето.

Българинът изяжда около 1 кг агнешко за година, твърди статистика. Вероятно е малко повече, тъй като данните не отчитат точно домашното производство. Но във всички случаи само с печеното по Великден и Гергьовден не можем да се възползваме пълноценно от здравните предимства, които това месо предоставя.

Вероятно една от причините е високата му цена, но си струва поне веднъж седмично да купуваме агнешко от естествено хранени животни. То се доближава по съдържание на полезни мазнини до рибата.

Агнетата, които пасат по заложения им природен „чип“, имат с близо 1/3 по-малко тлъстини и много от добрите омега-3 мазнини. Те са полезни за сърцето, мозъка, имунитета, ставите. Тялото обаче не може да ги произведе самостоятелно. Според диетолозите не е случайно, че тъкмо когато организмът е най-изтощен от дългата зима, пролетната обредност е включила в традиционното меню яйцата и агнешкото. Балансът между омега-3 и омега-6 мазнините в тези храни е възможно най-благоприятен за здравето.

Месото на естествено хранените агнета е отличен източник на витамините В12 и ВЗ (ниацин). Осигурява селен и цинк, които доказано са сред най-мощните защити от клетъчни възпаления и съответно от сърдечносъдови и ревматологични заболявания. В същата насока работят наличните в агнешкото витамини В9 и В6. Те спомагат да се избегне натрупването на хомоцистеин, който в наднормени количества поставя в риск сърцето.

Диетолозите обясняват, че хапването на агнешко има принос за регулиране на кръвната захар благодарение на ниския си гликемичен индекс и оптималните количества витамини от група В, които спомагат за метаболизирането на глюкозата.

За да е наистина максимално здравословно агнешкото, видимите тлъстини трябва да се отстраняват преди готвенето. Така ще остане онова количество мазнини, което е полезно.

За да сте сигурни, че наистина купувате агнешко, а не шилешко или овче, гледайте месото да е бледорозово. Мазнината трябва да е бяла. Колкото лойта е по-жълта, толкова по-възрастно е животното.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.