https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Какви са ползите от честата консумация на зелен чай?

0

Още древните китайци са забелязали колко големи ползи крият в себе си малките листенца на зеления чай. В Китай се е използвал с лечебна цел. Именно зеленият чай е първото средство, давано срещу главоболие и депресия. Като цяло тази напитка заема много специално място в китайската история. Произвежда се от листата на растението Camellia Sinensis със специална обработка. За разлика от черния чай, в зеления има минимално количество кофеин, който при предозиране води до безсъние, гадене и често уриниране.

Предлагаме ви много ползи на зеления чай, които ще ви накарат да се замислите дали не е добре да замените кафето именно с него:

Осигурява антиоксиданти

Вече сигурно всеки знае, че антиоксидантите са единственото средство, което забавя стареенето на клетките и пази от сърдечни заболявания, дори и от рак. А в зеленият чай тези вещества са в изобилие. И по-специално кахетините. Естествено и много плодове са носители на тези вещества, например нарът е богат също на толкова антиоксиданти, но ако съпоставим цената и грамажа, ще видим, че зеленият чай е по-практичният и добър избор, колкото и да е вкусен нарът.

Гори мазнини

Зеленият чай ни дава две предимства в едно. Освен, че изгаря ненужните ни мазнини, в същото време ни дарява и с повече енергия.  Колкото по-дълго пиете чай, толкова повече доказателства ще имате за отслабващия му ефект. Все пак не прекалявайте – 3-4 чаши чай за деня са напълно достатъчни. Друго предимство е, че повишава физическата издръжливост, отново заради катехините в него.

imagesУдължава живота

Направено мащабно проучване в Япония е проследило навиците и живота на 40 000 души, които са пиели зелен чай и резултатите от които показали, че 5 или повече зелени чаши на ден, удължават живота средно с 16%. При хората, които пиели по много зелен чай, сърдечните заболявания се срещали с 25% по-малко.

Профилактика срещу рак

Безценните антиракови свойства на зеления чай не се ограничават само до антиоксидантите и тяхното действие за организма. Според изследвания, напитката притежава способността да ограничи храненето на раковите клетки, и с това постепенно ги избива, като това действие не се разпространява върху здравите клетки. Според научното обяснение, това се дължи на факта, че зеленият чай има възможност да блокира произвеждането на вредните ензими, които действат като катализатори за растежа на раковите клетки.

Облекчава стреса и стимулира мозъка

Във всички видове чай се съдържа една специфична съставкя – тианин, който е известен с това, че най-вече стимулира мозъчните вълни алфа и действа изключително успокояващо на мозъка. Според изследване от 2007 година, 4 чаши зелен чай на ден може да увеличи способността на мозъка да се концентрира повече, както и цялостната работоспособност на човека.

Подмладява и предпазва сърцето

Зеленият чай ще помогне на претърпелите сърдечен удар да се възстановят по-бързо. Това става, благодарение на една от активните съставки на растението – епигалокатехин галат (EGCG).

Заздравява съдовете

С напредването на възрастта артериите проявяват склонност към втвърдяване. Тенденцията се засилва при натрупване на плаки по техните стени. Втвърдяване на стените на артериите или тяхното запушване, води до сърдечна недостатъчност или сърдечен удар. Направено проучване е показало, че редовната консумация на зелен чай предпазва от атеросклероза – втвърдяването и запушването на кръвоносните съдове.

Намалява кръвното

Според скорошни изследвания, зеленият чай понижава кръвното налягане. В едно от тях се установява като краен резултат, че хората, пиещи редовно зелен чай, имат много по-малък шанс да развият хипертония. Препоръчваната доза е 2 чаши на ден.

Пази от диабет

Доказано е, че съставките епигалокатехин галат (EGCG) и теафлавините регулират нивата на кръвната захар, като така повишават инсулина, обмяната на веществата и блокират абсорбацията й. Но имайте предвид, че ако го пиете с мляко ще понижите ефективността му.

Лекува възпаленията

При много заболявания, зеленият чай е препоръчителен, заради своя противовъзпалителни свойства. Например, ако страдате от ревматоиден артрит, за който все още няма лечение, редовния прием на зелен чай ще облекчи болките във възпалените стави. Заболяването засяга по-често жените, отколкото мъжете.

Намалява вредата за белите дробове от цигарите

Без значение дали говорм за активно или пасивно пушене, или даже само за токсини приети от въздуха и стигнали до белите дробове, зеленият чай ще намали риска от рак на белите дробове, като ограничи увреждането на клетките, което се предизвиква от цигарения дим. Или токсините съответно. Според изследванията при редовна консумация на чай този риск намалява с до 25%.

Намалява вредата на алкохола върху черния дроб

Според проведени в последните пет години проучвания, зеленият чай пази най-важният ни орган – черния дроб, от система злоупотреба с алкохол или пък неволно поемане на токсични вещества. Това разбира се не значи да прекалявате често с алкохол и после да пиете зелен чай на поразия. Но резултатите от това изследване дават шанс на учените да създадат медикамент на основата на зелен чай за лечение на заболявания на черния дроб.

Предпазва от зъбен кариес и лекува лошия дъх

За разлика от газираните напитки (които почти винаги съдържат и много захар), зеленият чай не е ерозивен. Освен това той се бори с вирусите в устната кухина и предпазва от появата на лош дъх.

Изгражда костите

Счита се за неоспорим факта, че пиененто на 2 и повече чаши зелен чай на ден ще помогне да се запази плътността на костите, което пък понижава риска от развитие на остеопороза. Ползите нарастват колкото по-дълъг е приемът на напитката.

Подсилва имунитета и отблъсква грипа и настинките

Както всички билкови продукти, и зеленият чай съдържа вещества, в този случай антигени, които се намират в полезните бактерии. Чрез такива антитела тялото изгражда имунната си защита и противодейства на вредните бактерии и вируси. 4-5 чаши зелен чай на ден са достатъчни.

Рехидратира

Зеленият чай подобно на водата, дори и по-добре от нея, може да рехидратира организма.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.