https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Какви са границите на нормалното кръвно налягане?

0

Нашето кръвно налягане изразява натиска в кръвоносните съдове и сърцето от циркулацията на 4-6 л кръв в тялото на възрастен човек

кръвно налягане
Какви са границите на нормалното кръвно налягане?

Тъй като измерването на кръвно налягане се прави лесно и е безболезнена процедура, то е един от най-разпространените методи на изследване.

Измерва се в милиметри живачен стълб (mm Hg) от 1896 г., когато италиански лекар прави първия апарат с надуваем маншет. Кръвно 110 означава, че налягането е достатъчно, за да издигне живачния стълб на 110 mm.

В днешната медицина се измерват две стойности. При 120/80 първото число е систолната стойност – съответства на налягането при свиване на сърцето. Второто число е диастолната стойност и отчита налягането във фазата на отпускане на сърцето.

Стойности 120/80 мм живачен стълб са най-често споменавани като нормални за човек на средна възраст

Но повечето кардиолози приемат за повишено кръвно над 140/90мм живачен стълб. Тогава се говори за хипертония. Като цяло кръвното в напреднала възраст е малко по-високо от-колкото в средна възраст, защото през годините съдовете губят еластичност.

Често високото кръвно в продължение на години остава незабелязано. Открива се чак когато се проявят тежките симптоми. В дългосрочен план хипертонията е рисков фактор за инфаркт, инсулт и други сърдечносъдови заболявания, увреждане на бъбреците.

Ако стойността на систоличното кръвно налягане е по-ниска от нормалната, се нарича хипотония. При жените това са систолични стойности под 100 мм живачен стълб, а при мъжете – под 110 мм живачен тълб.

Ниско кръвно налягане се свързва с умора, замаяност, студени ръце и крака, замъглено зрение, шум в ушите. Причината е, че в мозъка влиза по-малко кръв и той страда от недостиг на кислород.

Колебанията на кръвното в краткосрочен план са напълно нормални. Продължителните промени в една или друга посока и особено при хипертония трябва да бъдат проучени непременно от лекар.

Постоянно повишено кръвно налягане може да бъде свързано с наследственост или наднормено тегло, алкохол, пушене, стрес.

Ниско кръвно се установява основно при млади и слаби хора. Причините също може да са в гените. Но до хипотония водят и дехидратацията, загубата на кръв, някои видове медикаментозно лечение.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.