https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Какви може да са гинекологичните проблеми при малките дами?

2

Гинекологията за деца и юноши е съвсем различна и отделна от тази за възрастните. Дейността на детско-юношеската гинекология касае репродуктивното здраве и осъществява контрол в развитието на детето. При малките момичета и тинейджърките също съществуват гинекологични проблеми като:

– цистит;
– възпаление на яйчниците или маточните тръби;
– закъснение на менструация;
– вулвовагинити и вулвити;
– колпит;
– синехии;
– ювенилно маточно кръвотечение;

гинекология децаНай-често срещаните заболявания при момичетата са вулвовагинитите и вулвитите. Те се характеризират с влагалищно течение и раздразнена зачервена кожа по половите органи. Симптомите се провокират от микроорганизми като стрептококи, стафилококи, ешерихия коли. Често тяхната проява се дължи на отслабена имунна система или нарушение в обмяната на веществата.

Циститът е възпаление на пикочните пътища и засяга както възрастните, така и децата. Неговата симптоматика е силно парене при уриниране и постоянни позиви за това. Циститът не бива да бъде подценяван, необходимо е да се направят различни изследвания, за да се установи от къде точно идва проблемът. Той е упорито заболяване, но се лекува успешно.

Колпит – неговите симптоми са сърбеж, поради възпаление на половите органи и слабо, бяло на цвят течение. Колпитът, както и цистита е упорито заболяване, но също се лекува успешно. Най-често се предава от майката на детето при самото раждане, а признаците се появяват в по-късна възраст.

Синехии – всъщност е срастване на малките срамни устни и обикновено се получава при момиченцата до 2-годишна възраст, които имат много нежна и деликатна кожа. В повечето случаи се получава вследствие на някакво леко или по-сериозно възпаление, като първоначално е като слепване, което ако не се забележи навреме, може да премине в срастване. Синехии причинява на детето неудобство при уриниране. Хванато навреме заболяването се лекува се чрез процедура, която не изисква упойка. В много редки случаи се налага операция.

Ювенилно маточно кръвотечение при малките момичета може да се появи поради физическа или емоционална умора, или от заболяване на някои органи.

Възпаление на яйчниците и маточните тръби се характеризират с болки в корема, ниско в ляво или дясно. Най-често се провокират поради отслабен имунитет, недоизлекувана настинка, ангина. Лечението продължава дълго, но успешно.

Закъснение на менструация или първична аменорея е просто казано липса на мензис при момичета навършили 16 и повече години може да се дължи на много фактори: нарушение на теглото, психически натоварвания, наследствени фактори и др. Вторична аменорея е, когато на момичето е дошла менструацията, но спре за 4 -5 месеца, като причината не е бременност. Това може да се дължи на преумора, лични проблеми, депресивни състояния, натоварване.

Comments

2 thoughts on “Какви може да са гинекологичните проблеми при малките дами?

  1. здавеите не знам дали това е точното място да задам моят въпрос но все пак ще опитам Имам момиче на 11 години от 2 години имаме цикал без проблеми но този месец не можем да го спем вече 15 дни ходихме на лекар имаме лечение без ефект предлагат ми хормони коити аз за сега отказвам моля ако някои е имал същия проблем да сподели как са постъпили ще чакам някои да се вкючи

    1. За жалост аз лично не мога да помогна, но ще ви предложа да попитате и в специализираните форуми – за майки и за деца. Има много такива в интернет. В бг-мама са особено активни, попитайте там. И все пак, потърсете второ лекарско мнение, може да не се наложи лечение с хормони. Успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.