https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Какви болести пренасят домашните любимци?

0

Домашните любимци са верни приятели, но съжителството крие и рискове за здравето. Особено ако близостта стига до целувки и споделяне на чинията

любимци
Какви болести пренасят домашните любимци?

Важно е да се помни, че и най-чистите любимци могат да задържат микроби, които разболяват хората, изтъкват медиците.

Рискът се ограничава, ако животните спят в свои легла и ядат от собствени съдове, а всички в семейството си мият ръцете след игра с тях. Важно е да не се пропускат прегледите и ваксинациите при ветеринарния лекар.

Някои хора са алергични към животинските косми, което рядко е фатално, но има няколко начина домашните любимци да пре-дизвиката зоонози – болести, предавани на човека от животни.

Кожни заболявания

Т.нар. болест на котешкото одраскване се причинява от бактерии, които се откриват при 40% от котките. Симптомите са главоболие и треска, която започва от 3 до 14 дни след одраскването. Кучетата и зайците са източник на гъбични инфекции на кожата и на тении. Домашните животни могат да внесат вкъщи кърлежи, инфектирани с болести с неблагоприятна прогноза – лаймска болест и кримска треска.

Стомашни разстройства

От кучетата идва кампило-бактер, който води до коремни спазми, болки и тежка диария. Кучетата, котките, земноводните и влечугите могат да предават салмонели. Те причиняват салмонелоза – вид хранително отравяне, което протича с диария, висока температура и болки в корема.

Грипни вируси

Миналата година бе съобщено за ветеринарен лекар, заразен от птичи грип с щам HN72. Човек може да се разболее и от сезонен грип,
ако домашното му животно се е заразило и внесло вируса в жилището.

Бяс

С масовото използване на ваксина след 1960 г. се смята, че домашните любимци са изключени като източник на вируса на бяса. Но има съобщения за инфектирани кучета и котки, които не са били имунизирани и са се разболели след ухапване от заразено диво животно. Вирусът се предава не само от слюнката при ухапване, но и след одраскване. При човека заболяването е фатално.

Токсоплазмоза

Вашата котка може да ви разболее чрез едноклетъчния паразит токсоплазма гондини. Той уврежда мозъка и други органи. Хората се разболяват при контакт с котешката тоалетна. От заразена бременна, дори тя да няма никакви симптоми, паразитът се предава на плода. Затова бъдещите майки трябва да изключат рисковия контакт.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.