Каква е тайната на най-дълголетното семейство на света?

Донъли – най-старото семейство в света, живеят в Ирландия. Те са 13 братя и сестри, а сумарната им възраст надвишава 1000 години. Рекордът фигурира в Книгата на Гинес от юли 2017 г.

семейство
Каква е тайната на най-дълголетното семейство на света?

След като е зафиксиран, братята и сестрите Донъли разказват на какво се дължи дълголетието им. Обясняват, че винаги много са работели, играят галски футбол, ядат много ябълки, отгледани в собствената им градина, и практически не употребяват алкохол. Ябълките, които и досега се отглеждат във фермата на Донъли, са смятани за едни от най-добрите във Великобритания. Използват ги за производството на сайдер и на знаменитите ябълкови пайове.

Най-младият член на семейството – Лео, е на 70 години. Той разкрива още една семейна тайна. Според него причината за дълголетието им е, че цялото семейство два пъти дневно яде овесена каша. „Винаги сме следвал и ритуала, оставен от нашия баща – да хапнем нещо топличко преди сън. Ядем каша в 10 вечерта, а след това на закуска – в 7 сутринта. Рецептата е овесена каша с мляко и лъжичка ябълков конфитюр.“

Родителите на братята и сестрите Донъли – Питър и Елън, се преместват в Ирландия през 1921 година

В семейството има 16 деца, от които днес са живи 13. Най-възрастният – Шон, е на 92 години. Морин, която е на 91, казва, че „здравето на всички в семейството е отлично – такова, каквото имахме на 50 или на 60 години”.

Учени от Международния център за дълголетието (International Longevity Centre) решават да изучат по- подробно диетата на семействотоДонъли, за да изяснят дали наистина причината е в овесената каша

Не е изключено от значение да се окаже и качеството на продуктите – Лео обяснява, че те не употребяват полуфабрикати и се стараят да използват само продукти, които сами са произвели.

Яйцата са от собствените им кокошки, месото е от животните, които отглеждат в семейната ферма. И разбира се, овесът за кашата на Донъли не се купува, а расте на техните ниви.

Напълно вероятно е редовната овесената каша действително да способства за дълголетието. Изследване доказва, че употребата на пълнозърнести брашна намалява с 15% случаите на проблеми със сърцето.

Овесът съдържа витамин В12, който е важен за регулацията в производството на мелатонин, контрола на съня и биологическия часовник на организма. Бетаглюканът намалява нивото на „лошия“ холестерин и снижава вероятността от развитие на сърдечносъдови заболявания. Известно е, че овесените ядки съдържат антиоксиданти, които препятстват атеросклерозата. Изобщо овесената каша е истинска суперхрана.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.