https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Макар стомашно-чревният дискомфорт да е често срещано явление, то не бива да се приема за нещо нормално. Нарушеното функциониране на стомашно-чревния тракт оказва силно влияние на цялостното състояние на човек, тъй като той снабдява тялото с енергия и хранителни вещества.

95% от така наречения „хормон на щастието“ – серотонин, се произвежда именно там. Чревната флора, или иначе казано количеството и вида на бактериите, намиращи се в корема ни, също са много важен фактор за здравето и благополучието ни. Поради това, ние трябва да познаваме корема си и да знаем какъв точно е той. Възможно е коремът ни да е в отлично състояние, но с напредване на възрастта и промяната на сезоните това може да се промени.

коремЗа ленивият корем са характерни страданията от запек. Това означава, че червата нямат достатъчно подвижност, поради което е необходимо да се подпомогне храносмилането. За целта може да се проведе консултация със специалист, който да изготви подходящ хранителен режим, който да успокои проблемната зона.

Проблемен корем – с този термин се определя корем, при който има съвкупност от няколко проблема – подуване, газове и/или запек или диария. Неразположението може да се дължи на много и различни причини, но състоянието може да се подобри с малки промени в хранителния режим и начина на живот.

Подут корем – той е твърд, сякаш препълнен и постоянно къркорещ. Често това състояние е съпроводено с диария или запек. В случая можете да си помогнете като премахнете въглехидратите и трудно смилаемите храни от менюто си за известно време.

Чувствителен корем – много хора имат чувствителен корем, което често им причинява чувство за дискомфорт, породено от спазми и разширение на корема, понякога придружено от диария. При това положение е добре да се направи консултация с лекар, тъй като то може да бъде индикация, че храносмилателната система не действа правилно.

Газовете са индикатор, който говори за наличието на някакъв проблем. Честото образуване на газове, отделянето им, съпроводено с неприятна миризма може да се промени с прилагането на здравословна диета, разтоварваща стомаха.

Диария – воднистите или редки изпражнения са индикатор за това, че организма има непоносимост към определени и конкретни групи храни. При това положение установете кои са те и ги ограничете.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.