Как и защо трябва да бъдете подготвени за Великденския пост?

Дали ще спазвате Веикденския пост зависи изцяло от вас, но не го започвайте без да сте подготвени

 

Close-up of a bowl of salad
Как и защо трябва да бъдете подготвени за Великденския пост?

Консултирайте се със семейния лекар, дали да спазвате строг, или по-либерален режим. Великденският пост започна на 22 февруари тази година. През последните години все повече хора решават да спазват съобразения с църковните предписания хранителен режим, като виждат в него здравословна диета, която редуцира теглото и пречиства организма от натрупаните токсини. Диетолозите признават, че и Великият, и Рождественският – най-продължителните в църковния календар, са много сполучливо фиксирани в годишния цикъл. Те винаги предшестват натоварен хранителен прием, свързан с празниците Коледа, Нова година, поредица от именни дни.

Дали да постите, или не, е въпрос на личен избор, който обаче трябва да бъде разумен. Лекарите са на мнение, че 40- дневната диета с плодове, зеленчуци и варива е подходяща само за хора в добро здраве. Според тях е опасно да постят хронично болни.

Съображенията са, че промененият прием на хранителни вещества може да наруши равновесието в организма и симптоматиката на хроничните заболявания да се обостри. В същото време обаче растителните храни имат добър ефект при мъже и жени с висок холестерол, високо кръвно налягане и с бъбречни проблеми. Не се препоръчва да постят хора над 60-годишна възраст. Техният организъм не е достатъчно силен и трудно може да понесе ограничения внос на ценни хранителни вещества и важни есенциални съставки. Лекарите изключват и малките деца от списъка на постещите. Имунната им система не е гъвкава, а адаптационните механизми на организма все още са в процес на развитие. Специалистите отбелязват, че при децата и възрастните хормоналният дисбаланс може да бъде особено опасен. А по време на пости той може да настъпи заради липсата на животински белтъчини, които съдържат незаменими аминокиселини, изграждащи хормоните и
имунните тела. Някои лекари не препоръчват изцяло растителния хранителен режим на деца до 18-годишна възраст. Те изтъкват, че съществува риск от неблагоприятното му влияние върху развиващата се полова система. В групата на непостещите влизат също бременните жени и кърмачките.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.