https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как вреди на тялото предозирането с витамини?

0

Мъчи ви пролетна умори и решавате да помогнете на организма си да я пребори, като пиете витамини

витамини

Самопредписвате си ги или питате в аптеката от кои витамини или хранителни добавки да си купите. Какво пък толкоз – никой не е умрял от витамини. Те наистина са полезна подкрепа за имунната система и профилактична мярка срещу редица заболявания. Но не си скъпете времето и идете при личния лекар, за да ви каже какво да пиете. Безконтролната употреба на витамини също създава рискове за здравето.

Голямата опасност от приемане на витамини по собствено предписание е предозирането, което води до хипервитаминоза – това е вид отравяне на организма. Острата форма възниква при еднократно взимане на големи дози витамини, а хроничната – ако продължително време се пият дози, превишаващи физиологичните потребности на организма.

Най-силно изразено токсично действие има мастно-разтворимият витамин D. Той играе важна роля за имунната система и пази от рахит в детска възраст. Степента на отравянето зависи не само от приетото количество, но и от индивидуалната чувствителност.

Предозирането с витамин D рязко покачва съдържанието на калций в кръвта, което се отразява зле на сърцето, бъбреците, белите дробове, стомашната стена. Може да засегне също нервната система и роговицата на окото. Симптомите при острия вариант на хипервитаминоза D са слабост, загуба на апетит, повдигане, запек, повръщане, главоболие, мускулни болки, повишена температура и високо кръвно налягане. При децата рязко се променя поведението – най-напред стават раздразнителни и неспокойни, после – отпаднали и вяли. Кожата побледнява, а апетитът се понижава. При хроничната форма измененията са същите, но прогресират бавно, като започват да се появяват месец след първия прием на витамина.

Другото най-разпространено предозиране е с ретинол (витамин А)

Той е мощно оръжие срещу бръчки, пигментни петна, стареене на кожата. Но да приемате много ретинол не значи много да се подмладите. Ако ядете храни с високо съдържание на витамин А и допълнително го приемате под формата на хапчета, ще предозирате. Острият вариант на хипервитаминоза А се проявява със силно главоболие, световъртеж, повдигане и повръщане. Два дни по-късно се появяват обриви и кожата започва да се бели. Като спре приемът, симптомите отшумяват за няколко дни. При децата признаците на остра хипервитаминоза А са безпокойство, раздразнителност, сънливост и слаба подвижност. Хроничната форма се развива постепенно в разтеглив период от 1 месец до 1 година.

Витамин В12, който е необходим за поддържане на нормалното кръвообразуване и предпазва от анемия, трябва да се приема само по лекарско предписание. Предозирането може да причини тежки алергични прояви. Особено трябва да внимават болните от стенокардия.

Ударни дози витамин С за стимулиране на имунната система също може да доведат до хипервитаминоза. Затова употребата на каквито и да било синтетични препарати трябва да става само по лекарско предписание.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.