https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как витамин С влияе на рака?

0

Наскоро бяха описани три различни модела, по които витамин С влияе върху рака. Струва си да се включи този витамин като превенция


Д-р Марк Ливайн от института по здравеопазване в Мериленд, САЩ, доказва че при наличието на метали витамин С произвежда водороден пероксид. Тази молекула е мощен оксидант. Тя е много токсична за раковите клетки. Насочването й към тях обаче не е толкова просто. Не и колкото изяждането на няколко лимона и портокала на ден. Човешкото тяло поддържа постоянно ниво на витамин С. Когато количеството му от храната се увеличи, свръхдозата се изхвърля с урината. Екипът обаче е успял да преодолее това чрез инжектиране на високи нива витамин С.

Д-р Люис Кант ли от медицинския колеж в Корнелския университет в Ню Йорк също установява прооксидативен ефект от витамин С. В неговото изследване лечението с високи нива на витамина предизвиква достатъчно оксидативно увреждане на раковите клетки, за да ги убие чрез процеса на програмираната клетъчна смърт, известен като апоптоза.

Д-р Кантли установява, че витаминът потиска гликолизата. Това е метаболитен път за превръщане на глюкозата в енергия.

Д-р Майкъл Лисанти от Центъра за биомедицински изследвания към университета в Манчестър, Великобритания, доказва, че раковите клетки силно разчитат на малки структури. Тези структури се  наричат митохондрии, които генерират енергия. Изводите му са в унисон с резултатите от изследването на д-р Кантли. Витамин С индуцира окси- дативен стрес и потиска ключов ензим, участващ в гликолизата. Това означава, че митохондриите не могат да генерират енергия. В резултат раковите клетки гладуват.

Изследователите са използвали откритието, за да създадат нов начин за убиване на раковите клетки чрез комбинация от антибиотици и витамин С.

Изследванията със сигурност показват потенциал на витамин С срещу раковите клетки и в момента се провеждат 5 проучвания за ефекта от комбинацията му с други лекарства.

Според Националния институт по рака в САЩ досегашните клиничните проучвания, използващи витамин С в комбинация с други лекарства, показват смесени резултати. В едни случаи пациентите смятат, че качеството им на живот се подобрява. При други туморите престават да растат. В някои проучвания обаче витамин С и конвенционалните медикаменти срещу рак реагират помежду си и лечението не работи.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.