https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как се разнася хематом? Ето отговорът на д-р Асен Драмов от Националната кардиологична болница в София, поместен в „Здраве без лекарства“

хематом
Как се разнася хематом?

Травмата на меките тъкани винаги води до кръвоизлив и образуване на хематом. Кръвта се натрупва под кожата или под мускулната обвивка, наричана фасция. В първия случай има лек оток с кръвонасядане с характерен синьо- лилав цвят. Той се дължи на пигментите в кръвта – хемоглобин и хемосидерин. Постепенно отокът спада, а цветът преминава в зелен, жълт и накрая изчезва.

При хематом под фасцията има по-голям и по-болезнен оток в дълбокия слой на мускулатурата. Кожата е напрегната, а оцветяването може да се появи след 2-4 дни на друго място далече от травмата – например около глезена.

Диагнозата е лесна – с ехограф, който изобразява хематома в меката тъкан, с томограф (скенер) или с ядрено-магнитен резонанс. При по-тежка травма трябва да се иде на лекар, за да се види дали има счупена кост или увреждане на става и сухожилие.

Лечението е покой, студове терапия (лед на мястото на удареното), мазане с гел с хепарин, пият се лекарства за уплътняване на съдовете като витамин С и др. Ако хематомът е голям, може да се наложи събралата се кръв да се източи с игла и спринцовка и по-рядко – с операция и дренаж.

Малките кръвоизливи и хематоми минават без следа за 2-3 седмици и без лечение. По-особен е пулсиращият хематом. Това е изливане на артериална кръв в кухината от увредена артерия. Той се открива с Доплерова ехография и се лекува оперативно в клиника.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.