Как се отразява на здравето различната часова зона?

Различната часова зона се отразява по различен начин на всеки организъм. Това са някои важни подробности, които трябва да знаете, ако ви предстои пътуване в САЩ, например

часова зона
Когато се преместим в друга часова зона, се храним, спим и се будим във време, в което тялото не е готово да съдейства. Това може да предизвика умора, сънливост, замаяност. Появяват се още и безсъние, загуба на апетит и още много разнообразни симптоми.

Не съществува реален лек за часовата разлика. За повечето хора най-добрият подход е просто да изчакат. Те трябва да изчакат телата им да коригират времето за увеличаване и намаляване на нивото на хормона според новия график. Това може да отнеме дни, а понякога и седмици

Наскоро учените разбраха, че все пак има начин да се помогне за по-безболезнена пренастройка. Промяна в ритъма за хранене може да излекува няколко пъти по-бързо от обичайното махмурлука. Тя може да синхронизира безболезнено вътрешния часовник с денонощния ритъм на новата географска точка.

Слънчевата светлина е водещият фактор за циркадния ритъм, който разговорно наричаме вътрешен часовник. Думата циркаден произлиза от латинската circa (приблизително) и diem (ден). Изразява факта, че вътрешният часовник приблизително запазва 24-часов ритъм.

Слънчевата светлина е водещият фактор за цир-кадния ритъм, който разговорно наричаме вътрешен часовник

Думата циркаден произлиза от латинската circa (приблизително) и diem (ден). Изразява факта, че вътрешният часовник приблизително запазва 24-часов ритъм.

Установено е експериментално следното. Ако човек прекара няколко седмици в
стая, в която е винаги светло, всеки следващ ден заспива средно с 42 минути по-късно от предишния. Цикълът на светлината е хронометърът, който непрекъснато калибрира вътрешния часовник доста точно на 24 часа.

С него са сверени часовниците на жлезите с вътрешна секреция да отделят по график хормони

Тези хормони са отговорни за различни сигнали. Например, нивата на глюкоза и инсулин следват 24-часов цикъл ден-нощ съответно на пик и минимум. Това е свързано и с биологичния график на времето за активност и сън. Промените в глюкозата – захарите, които са превърнати в единствената възможна за използване от организма енергия, реагират бързо на ритъма на хранене. Затова и смяна на времето за закуска влияе на циркадния ритъм. Така е особено при прелитане на повече от 2 часови зони. Например, ако първото хранене за деня е 5 часа след събуждането, циркулационният ритъм на кръвната захар се забавя. Това засяга изявата и на хормоноподобни вещества, произвеждани от мастната тъкан. Тъй като всички органи и системи са свързани, манипулирането на стрелките на вътрешния часовник чрез промяна на часа за закуска повлиява целия организъм. По този начин бързо се преодолява часовата разлика.

Друг по-популярен начин за нагаждане към нови часове за сън и събуждане е да търсим целенасочено най-ярката светлина в първите 2 часа след ставане и да си осигуряваме пълен мрак за нощта с щори и пердета, дори с маска за сън. Така чрез контрол върху светлината ще лъжем тялото да произвежда съответните хоромони в нужното време, докато мозъкът се нагажда към новия си график.

Прелитането през часови зони не е единственият начин да изпаднем в циркаден махмурлук. Симптомите му връхлитат при всяка промяна в организацията на всекидневието – ставане по-рано от нормалното, нощни смени, преминаване от зимно към лятно часово време и обратното. Това е и обяснението защо лекарите препоръчват да ядем по едно и също време, да лягаме и ставаме по относително постоянен график като залог за добро здраве.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.