https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Обикновен медицински преглед често е достатъчен да се диагностицира херния

херния
Има случаи, при които откриването на херния не е толкова лесно. Това е така, защото при по-нехарактерни оплаквания или редките видове изсипване се включват ултразвуково изследване или скенер за проверка на чревната проходимост.

При бебета пъпната херния може спонтанно да премине докъм 4-годишна възраст. За всички други хернии стандартното лечение е операция, наречена херниопластика.

В леки случаи лекарят може с професионално движение да натисне подутината, за да върне тъканите на мястото им, и да посъветва пациента да носи специален колан, който придържа органите по местата им.

Много хора избират да живеят с проблема и просто да наблюдават хернията. Това обаче предполага да поемат риска изсипаният орган да се заклещи навън и в резултат на това да спре кръвоснабдяването, при което тъканите да загинат или да се инфектират. Прищипана чревна херния може да доведе до запушване на червата, гангрена, перфорация или дори смърт.

Операциите се правят с местна или обща упойка. Увредената мускулна стена се ремонтира със синтетична мрежа или биологична тъкан. Често херниопластиката се извършва с лапароскоп – тънък оптичен инструмент, който изисква по-малки разрези. Така следоперативната болка е по-малка, а периодът на възстановяване е по-кратък.

Обикновено след интервенцията не се налагат диетични ограничения или дълго залежаване. Човек се връща към нормалния начин на живот за 1-2 седмици. Пълното възстановяване отнема 3-4 седмици. Препоръката е да не се вдигат тежки неща и да се избягва напъване в продължение на 2-3 месеца.

Хернията може да се поднови в около 5 % от случаите, така че превантивните мерки са особено важни за избягване на рецидиви.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.