Как правилно да извършваме интимна хигиена?

Изключително важна и от голямо значение е добрата хигиена на външните полови органи, която трябва да е неразделна част от ежедневната грижа за тялото ни. И все пак, макар всички да знаем как се прави, не са изключени грешки при прилагането на интимна хигиена. Особено, когато прекаляваме с грижите. Затова всяка жена трябва да внимава за няколко основни момента при поддържането на хигиена на интимната област.

1. Влагалището има висока киселинност и това е добре за него и тялото! 

Няма нужда се притеснявате, че усещате лек кисел мирис при влагалищното съдържимо. Това е напълно нормално при здрави жени, защото в тази част на тялото се съдържа млечна киселина от един вид бактерии – Bacilus acidophilus vaginalis, бактерии на Дьодерлайн. Те играят много голяма роля в здравето на тази чувствителна зона от женското тяло, защото надрастват всички останали микроорганизми във влагалището. Именно тази кисела, но напълно естествена вагинална флора играе и решаваща роля в защитата срещу патогенни бактерии и гъби.

resized_1327144039В цифри, влагалищното съдържимо има pH стойност под 4.5, което значи, че е доста по-кисело от това нанормалната кожа, която стойност е pH 5.5. Но ако се използва неправилно сапун или неподходящ  душ гел, тази среда може да се наруши и да започнат проблемите. Затова при почистването на външните гениталии (срамни устни, влагалищен отвор) трябва да се избягва употребата на сапун и измиващи лосиони.

2. Вагината може да се самопочиства!

Най-добрият начин, по който можете да поддържате интимната си хигиена е да използвате чиста вода, без никакви гъби за баня, които само ще помогнат на болестотворните организми да се размножат. Още по-голяма забрана важи за тъй наречените дамски душове. Абсолютно е забранено да се правят промивки на влагалището с тях, за които много жени все още смятат погрешно, че то се прочиства и те се предпазват от заболявания в гениталния тракт. Истината обаче е друга! Това, което правят промивките е да нарушат естествената среда на полезните бактерии, които защитават и предпазват от болести. В научните среди вече е доказано, че естествената влагалищна флора се повлиява негативно от извършването на промивки. Особено голям риск от вагинална инфекция има при бременни жени. Да не говорим, че промивките по никакъв начин не облекчават състоянието на вече започнала инфекция. 

Това, което трябва да знаят жените, е че влагалището, когато всичко е наред и е в добро общо здравословно състояние, има способността да се самопочиства и защитава. Но веднага щом се появи някаква неприятна и нетипична миризма, или течение, веднага трябва да се посети лекар.

3. На топло и влажно се размножават бактериите

Влажното и топло място е истински рай за всички патогенни микроорганизми. Те са в своя апогей на такова място и се размножават бясно. Ето защо трябва да се поддържа интимната област колкото се може по-суха. След като се измиете, подсушете и облечете чисто и сухо бельо, като то трябва да е винаги от най-висок процент памук, който има естествена способност да попива влагата и оставя кожата да диша. Това важи особено в случаите, когато сме потни, за разлика от синтетичното бельо, което води до спарване и неприятна миризма.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.