https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как правилно да изберете обувките на детето?

0

Основното правило е, че обувките не се мерят на седнало дете – нека да стъпи с тях и да опипате има ли комфорт за пръстите

обувките
Луфтът между обувките и краката трябва да е около половин сантиметър отпред. Прекалено голямо разстояние ще спести покупката на нов чифт през близките месеци. Но това не дава опора на крака – вредите са почти колкото от стискащи обувки.

Освен с дължината на краката трябва да се съобразите с още няколко условия, важни за нормален растеж на ходилата и скелета.

Добрата подметка е направена от ударопоглъщащ материал и е толкова широка, че кракът да има стабилност и комфорт. Токът е с ширината на петата и стандартна за детски обувки височина. Дори при избора на обувки за тийнейджъри помнете, че всеки добавени 2 см към тока (над подходящия за големите девойки 3-4 см ток) увеличават с 25% натиска върху пръстите и деформират ставите им.

Прекалено заострена или отсечена квадратна форма на носа са неподходящи.

Обувките трябва да осигуряват достатъчно височина за пръстите – това е особено важно при деца с палец, насочен нагоре, за да се избегне увреждане на нокътната плочка.

Не взимайте модели, които придържат подметката само с връзки или ленти – липсата на достатъчна опора на крака създава условия за навяхвания, изкълчвания и по-сериозни травми. При най-малките деца е нужна поддръжка и на глезена.

Обувката не трябва да се огъва или да се смачква прекомерно при ходене. Гуменките и балетните пантофки са примери за прекалено лесно огъване. Обувките с ток са на другия полюс, но също толкова заплашващи здравето на скелета.

Най-добрият материал е този, който позволява на крака да диша и влагата да се изпарява. Т.е. пропуска въздуха отвътре навън, но не дава на влагата отвън да прониква до крака. Набук, велур, кожа и специалните хигиенични меки тъкани са подходящ вариант. За децата избягвайте обувки, които до голяма степен са изработени от синтетика и пластмаса.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.