Как ни влияе времето върху кожата?

Нашата кожа е онази тънка жива граница между физиологията ни и външния свят. С прости думи казано, кожата е тази, която ни пази от външните въздействия и която не позволява на болестотворните бактерии да навлязат в тялото ни и да предизвикат маса безредици.

Тя е най-големият орган в нашето тяло, бариера пред околния свят, затова е нужно добре да се грижим за нея. Непрестанно се сблъскваме с редица метеорологични условия, като вятър, дъжд, слънце. А всички промени на времето, неминуемо водят и до промени на нашата кожа и оттам на външния ни вид.

koja_zima1Облачност Когато са налице облаци, не бива да се притесняваме, че ще изгорим, защото те създават една естествена бариера пред слънцето и кожата ни. Но ако няма облаци е нужно, даже и да не е лято, да не забравяме защитната козметика, както и дрехите, които да ни пазят.

Все пак обаче не си мислете, че като няма слънце не можете да изгорите. Налице са и случаи, при които и през облаците се получават изгаряния на кожата. През лятото е добре да не се показваме много-много навън в часовете между 10 и 16 часа.

Температура и влажност

И температурата на въздуха е сред факторите, които определят как да се грижим за здравето на кожата си. Например през зимата въздухът е по-студен, а пък влажността е много по-ниска от лятото. Ето защо това е сезонът, през който наблюдаваме такива реакции на кожата като лющене, изсушаване, а кожни заболявания като дерматит и екзема са в своя апогей.

През лятото пък идва другата крайност – висока влажност, висока температура на въздуха, и тогава кожата се омазнява повече, а оттам има предразположение към акне и черни точки.

Вятър

Сам по себе си вятърът не е притеснителен. Но неговите съставки, които се носят заедно със завихрилия се въздух като пясък, сняг или солена вода са тези, които могат да предизвикат зачеряване на кожата, заради непрестанно триене по кожата. Можем да противодействаме като закриваме кожата си, когато има вятър, или пък нанесем слой слънцезащитен крем.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.