Как ни разболява тъгата?

Тъгата е едно особено чувство. Красива в началото, но малко коварна накрая. Ето как може да се отрази на здравето ни и как да преодолеем вредните последици

тъгата
Как ни разболява тъгата?

Тъгата е чувство, което лесно може да премине в депресия. Но, както всички други чувства, така и тя е в състояние да се превъзмогне.

Оказва се, че 40% от всички болести се дължат на нерви. Щом леко отпуснем юздите, мозъкът ни започва да удря с хормонален чук. Нервните болести не са мистично наказание за греховете ни, а резултат от химически реакции – безсмислени и безпощадни.

ТЪГА

При това състояние съдържанието на хормоните серотонин, норепинефрин и допамин пада, а именно на тях дължим радостта в живота и желанието да джапаме из локвите след дъжд. Влечението към сладкишите е първият симптом на недостига на серотонин.

Продължителната депресия забавя всички обменни процеси и човек губи апетит. Тялото преминава в режим на енергоспестяване и изпълнява функциите си, колкото да не е без хич. Стомахът не преработва храната, липсва желание за секс. Иска ти се да се свиеш на кълбо и затова човек се изгърбва. От това непривично натоварване започват болки в гърба и нараства рискът от остеохондроза, който сам по себе си не подобрява настроението.

Как да постъпим?

Ако повишите нивото на ендорфина, нещата ще се подобрят. Двата най-мощни стимулатора са слънчевата светлина и спортът до седмо изпотяване. Добре е да се добави и аминокиселината триптофан, която се превръща в серотонин. Истинска триптофанова бомба е бананово-млечният шейк. Или чиния хубави макарони със сирене. Да сте виждали депресирани италианки?

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.