Как ни разболява гневът?

Гневът е емоция, която първо разболява нервите, а след това и жлъчката. Поне така учи китайската медицина

гневът
Как ни разболява гневът?

Не е важно дали летим в Космоса и дали познаваме артхаусното кино. Но от гледна точка на нашия мозък ние сме си пещерни хора, за които за всяка неприятност има два отговора – „удряй” и „бягай”.

Гневът е именно „удряй” – нуждата да се развикате на началника или да оскубете мръсницата, която флиртува с мъжа ви.
„Конфликт? Отлично!”, казва мозъкът и
започва да ни подготвя за битка до последна капка кръв. Нивото на адреналина и кортизона скача до небесата. Това са хормоните, които отговарят за страха и яростта, сгъстяват кръвта, за да намалят възможните вреди от рани, напрягат мускулите, карат сърцето да бие по-бързо и да се свиват юмруците ви.

Всичко е чудесно, но проблемът е, че едва ли наистина ще се хвърлим с крясъци срещу шефа си или срещу саблезъбия тигър. Затова целият този нереализиран потенциал рикошира върху самите нас.

Нашите предци не са се обиждали, а направо са удряли. Специален механизъм за тази емоция не е предвиден и обидата не е нищо повече от потисната злост.

Адреналинът и кортизонът танцуват и нереализираната агресия блокира буквално всички входове и изходи. Храносмилателната система не работи изобщо. Затова обидата ни лишава от апетит и ни забавлява със запек и диария – за разнообразие. Мускулите се побъркват и получаваме христоматийните „свити устни” и „топка в гърлото”.

Имунната система също се дави в хормони, а пълчища- та микроби радостно щурмуват крепостта, чиито защитници са дезертирали.

Как да постъпим?

На първо място трябва да разблокираме мускулите на шията, устата и гърлото, стиснати под действието на кортизола и адреналина. Например можем да подишаме 5 минути с отворена уста.

Любителите на хапчета могат да се почерпят с рибено масло – то бързо снижава нивото на кортизола, както и с черен чай. Кафето, обратно, не помага в разговорите на тема „Той е такъв козел!”.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.