https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как ни лъже мозъка?

0

Може ли мозъка да ни излъже? Оказа се, че да. Ние често сме заблудени от собствения орган, с който уж мислим


Илюзията за прозрачност ви кара да смятате, че другите ви разбират по-добре, отколкото им е възможно. При експеримент участниците от една група трябвало да избарабанят с ръце популярна мелодия, а участниците в друга група – да я познаят. Хората от първата група смятали, че поне половината от втората група ще разберат коя е мелодията. Познали я само 2,5%. Всъщност хората с повече информация рядко могат да преценят дадена ситуация от гледната точка на по-малко информираните.

Без да се усетите, приемате за абсолютна истина и информацията, която преобладава в някакъв вид публичното пространство. Много лесно е се съгласите с мнение, което споделят повечето ви приятели във фейсбук. Открай време пропагандата използва тази особеност на мозъка – повтаря внушения в средставата за масова информация.

Заради натрупаното знание и рутината на действията опасен капан е професионалната деформация. Мозъкът свиква с всичко, което го занимава най-малко по 8 часа 5 дни в седмицата, и започва да работи така по всяко време и на всяко място. Учителките поучават, без да усетят, и мъжа си вкъщи.

Лекарите поставят диагноза и на комшиите, с които се срещнат на входа.

Когнитивното изкривяване заради познанието често ви кара да смятате, че предстояща задача ви ще отнеме по-малко време, отколкото действително ще ви е нужно. Пак с опити е доказано, че когато хората трябва да преценят колко бързо друг ще се справи, са склонни да определят повече време, отколкото реално му отнема.

Със същата особеност на мозъка е свързана т.нар. фундаментална атрибутивна грешка. Човек приписва успехите на личните си качества и заслуги. Неуспехите си отдава на външни обстоятелства. Към другите хора обаче използва обратната логика. Техните победи му изглеждат в много по-голяма степен плод на късмет. Загубите им е готов да отдаде на личните им недостатъци.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.