Как нашето тяло сигнализира за болести?

Здравото тяло няма силно изразен аромат. Дори при добра хигиена обаче има лек мирис

тяло
Как нашето тяло сигнализира за болести?

Човешкото тяло има съвсем лек мирис, когато е здраво. Според много учени мъжете и жените избират своята половинка именно по него. Смята се, че обонянието позволява човек да намери партньора с най-подходящ набор от гени – всяко тяло отделя специфични феромони, т.е. вещества, които предизвикват интереса на другия пол.

Когато обаче ароматът, излъчван от тялото, се промени, това е сигнал за беда

Болестите имат свой собствен мирис и лекарите още от древността го използват като средство за първична диагностика. Зловонието е сигурен знак, че метаболитните процеси в организма са нарушени.

Твърди се, че ако потта добие аромат на ацетон, е добре да се направят изследвания за захарен диабет, проблеми с храносмилането, нарушени функции на черния дроб и бъбреците, инфектиране с микроби, бактерии и вируси.

Най-честата причина се оказва диабетът. При недостига на инсулин глюкозата се разгражда лошо, а излишъкът й става причина за промяна в състава на кръвта и нарушена обмяна на веществата. В организма започва да се увеличава количеството на кетоновите тела, той се опитва да ги изхвърля чрез потта и се появява острият ацетонов мирис.

Ако има и ацетонов дъх, вероятно страдат бъбреците. Когато мирисът на ацетон от тялото е съпроводен с рязка загуба на килограми, раздразнителност и безсъние, причината може да е заболяване на щитовидната жлеза.

Щом цялото тяло мирише сякаш на урина, става дума за заболявания на бъбреците и черния дроб, за патология на ендокринната система или нарушения в чревния тракт. Проблемът се появява, тъй като продуктите от разпада на белтъчините се отделят от организма чрез мастните жлези.

Понякога потта мирише на оцет. Сред причините могат да са ендокринни нарушения, недостиг на витамини D и В, инфекциозно-възпалителни заболявания на белите дробове, туберколоза, мастопатия.

Съветът е, усетите ли промяна в миризмата на тялото, веднага да се консултирате с лекар.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.