https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как може да ни излекува краставицата?

0

Краставицата е невероятен продукт, ценен заради своите вкусови и здравословни качества. Тя е чудесен диетичен продукт, но с това не се заключва нейната полезност. Още в миналото хората са я познавали като ценно лекарство при възникнали възпаления. Още преди три хиляди години хората са я отглеждали в Индокитай. С голяма популярност краставицата се е сдобила и в такива държави като Китай, Япония и древен Египет. В Европа идва благодарение на гърците и римляните.

Освен като целебно средство при възпаления, краставицата е ценена и заради възможността да сваля висока температура, особено при децата. Препоръчвана е била и при различни заболявания на белите дробове, бъбреците, при кожни проблеми. Макар и рядко, хората и днес се сещат за лечебните й свойства. Нека да видим какви са те и на какво се дължат:

Cucumber-Dill-280x280В краставицата, както е известно се съдържа огромно количество вода, малко белтъчини, въглехид­рати и целулоза. Витамините, съдържащи се в нея са С, В1, В2, РР и провитамин А. Що се отнася до минералите, в най-голяма част в нея преобладават такива като солите на калция и калия, а също така и магнезий и фосфор. Приятният й освежите­лен вкус се дължи на сво­бодните органични кисели­ни, които съдържа. С какво ни помага краставицата?

1. Зеленият свеж зеленчук регулира по един уникален начин храносмилането, както и подпомага усвояването на маз­нините и белтъчините. Ако имате гастрит с повишена киселинност, краставицата ще ви помогне.

2. Краставицата спомага при образуването на червени кръвни телца, много ценна при анемия.

3. Изключително полезен начин за възстановяване след тежки физически натоварвания.

4. Заради това, че съдържат много вода, краставиците спомагат и за отделянето на излишната вода в организма. Много често бива препоръчана при отоци през последните месеци на бременността. За хората в третата възраст краставицата е много полезна храна, както и за болни с нарушена обмяна на веществата. Краставиците се препоръчват при артрит и подагра.

5. При наличие на екзема, тампони, които са били натопени в краставичен сок се налагат на раната.

6. Препоръчва се за по-бързо възстановяване, често пиене на отвара от презрели краставици при прекарана жълтеница или други болести на черния дроб.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.