Как хормоните влияят на жената през втората половина на месеца?

Хормоните са причина жените да са толкова различни през четирите седмици на месеца. Как хормоните влияят на настроението на дамите?

хормоните

Хормоните предизвикват истинска буря в организма на жената. Научете защо.

Овулация (13-и – 17-и ден)

„По време на овулация жените слагат къси поли, ярко червило, обувки на високи токчета и се държат предизвикателно, за да привлекат интимен партньор. По-сексуални са и по-откровено изпращат сигнали на другия пол“, казва сексологът Алекс Ломски. „Тогава жената се разкрасява, купува нови дрехи, чете книги, издокарва се, очите й светят, защото иска да улови мъж, от когото да има деца, и това е подсъзнателно. Тя е весела, смее се, не може да й се нарадвате“, обяснява Олга Ускова – председател на Международната асоциация на блондинките.

По време овулация узрялата яйцеклетка се отделя от яйчника и се насочва към матката през маточната тръба. Това причинява хормонална буря и затова се преживява нещо като малък цикъл с резки промени в настроението и чувствителност ниско в корема. Добре е в този период да се пие чай от коприва, да се приемат храни, богати на калций, да не се претоварва организмът.

Нервност (18-и-28-и ден)

„Преди цикъл жената знае, че не е „оплодена“. Това е причината да се изнервя, да се кара с партньора си, да си стяга багажа и да го напуска. Ако мъжете знаят в коя седмица е тяхната партньорка, по-лесно ще си обясняват поведението й и ще преодоляват последиците от метаморфозите й“, казва Ускова.

В този период нивото на естрогените спада и затова се забавя обмяната на веществата, тъканите задържат течности, апетитът се увеличава, пълнее се, в червата се образуват газове и коремът се подува, някои имат мигрена. Защитните сили на организма отслабват и могат лесно да се появят хрема и болки в гърлото.

За да се намалят дефектите в тялото, е добре да се яде по-малко и нискокалорични храни, да се намали солта. А предменструалната мигрена ще се изгони с отвара от равни части мента, жълт кантарион и салвия.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.