Как е полезно да дишаме, когато има мъгла?

Синоптиците вече често прогнозират мъгла и ниска слоеста облачност. Това означава, че не бива да извеждате навън бебетата


При мъгла у дома трябва да останат и малките деца, а вие трябва да дишате само през носа.

При мъгла димът, прахът, серният двуокис, всички отрови във въздуха се концентрират в микроскопични капки близо до повърхността на земята. При всяко вдишване човек приема в организма си по-голямо количество вредни вещества. Когато въздухът влиза през носа, фините власинки в него спират отровните частици и миниатюрните капчици. Освен това в синусите въздухът се затопля.

Лекарите съветват, ако носите шал през носа и устата, да не дишате през него повече от 5-6 минути. Причината е задържането на микробите по повърхността на шала, което го прави идеален инкубатор за болестотворни микроорганизми. Когато шалът се овлажни, става още по-добра среда за вирусите на остри респираторни за-болявания, които циркулират през есента.

Мъглата е особено неприятна за хората с белодробни проблеми. Тежкият влажен въздух затруднява дишането и може да причини пристъпи на астма.

Ако се е налагало дълго да останете навън при мъгла, след това вземете профилактични мерки срещу раздразнение на дихателните пътища и белите дробове, които може да доведат до кашлица и възпаления. Чай от бъз е добро средство срещу бронхити. Запарете 2-3 с.л. листа в 500 мл гореща вода, прецедете и изпийте на 2-3 пъти.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.