https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как действат антиоксидантите на нашето тяло

0
термовизия

Термовизуалната диагностика е надежден, бърз и сигурен метод за откриване на сериозни заболявания

Хората в целия свят постоянно харчат пари, опитвайки се да подобрят здравословното си състояние. На първо място сред търсените продукти за последните 30 години са антиоксидантите и то е, защото действат. Повече от 40 години са известни полезните им свойства, но все още много хора се чудят как точно действат те.

Докато клетките в организма ни работят, за да преработват храна, да изграждат тъкани и т.н. се получава оксидация. Това е нормален телесен процес, но остатъчните продукти от него не са толкова добри за тялото. Когато протича процеса на оксидацията молекулите губят по един от сдвоените си електрони, вследствие на което тези молекули стават нестабилни и не могат да функционират правилно в човешкото тяло. Тяхното нарушение увеличава риска от заболявания, а още по-лошото е, че отделеният от молекулата електрон започва да се носи из тялото ни, търсейки себеподобни, с които да образува двойка.

антиоксидантиИменно това са свободните радикали, за които най-вероятно сте чували и може би сте се чудили за какво става въпрос. Свободните радикали задвижват верижна реакция в човешкото тяло, в резултат на която, ако не бъде спряна, се получават мутации на клетките и увреждане на ДНК. И точно тук е помощната роля на антиоксидантите. Попадайки в организма ни те се свързват със свободните радикали и спират унищожителния им ефект.

На пазара се предлагат много хранителни добавки, както и храни с богато съдържание на антиоксиданти. Такива са лук, чесън, броколи, ябълки, портокали, киви, авокадо, зелен чай, червено вино, ядки, риба и много други. Тяхната употреба не само предотвратява, но и поправя вече нанесените щети от свободните радикали.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.