Как да запазите обработената храна максимално жива

Плодовете и зеленчуците са безценен източник на енергия за организма

 

obrabotena hrana

Най-пълноценни и хранителни са сурови. Готвенето отнема от здравословната им сила, но е неизбежно, особено при зърнените храни, бобовите, месото, рибата.

Температурата убива витамините. Водата, въздухът, мазнината, притоплянето и времето, прекарано в хладилника след приготвяне на храната, също. Но се отразяват по различен начин на отделните полезни вещества и елементи.

Минералите в храните са относително устойчиви на термична обработка. Тяхното съдържание по правило остава почти непроменено в сурово и сготвено състояние. Отнася се за калция, фосфора, магнезия, желязото, цинка, натрия. Калият обаче е изключение. Макар и незасегнат от температурата, се отделя при контакт с водата в бульона и соса на ястията. Затова не се лишавайте от тях в чинията, намерете им приложение под формата на основа за заливки, приготвяне на пюрета или гозби с ориз. Витамините за разлика от минералите са силно чувствителни при готвене. Колкото по-бързо ги сготвите и изядете, толкова по-добре.

Витамините A и Е не обичат мазнината. Черният дроб, богат на тези вещества, печете на скара или на фурна с много малко мазнина и го пазете от екстремните температури. Избягвайте да го слагате в тигана с два пръста олио. Същото се отнася за листните зеленчуци. Задушавайте ги за кратко и пестете мазнината. Чупливите нокти и сухата ви кожа ще бъдат благодарни.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.