Как да запазим активността и здравето си през зимата?

Зимата, освен с неблагоприятни атмосферни условия – студове, снегове, мъгли, е характерна и с дефицити в храненето

зимата

Много представители на живата природа чисто и просто изпадат в анабиоза, за да съхранят силите и енергията си до пролетта. Но на хората не им се полага „зимен сън”. Как да запазим активността и здравето си през този сезон? Как да осигурим на семейството си пълноценно витаминно меню?

СЪХРАНЕНИЕ НА ВИТАМИНИТЕ

Асортиментът от продукти в магазините и пазарите е ограничен, като повечето са „представители” на далечни страни, изминали немалък път и изгубили през това време голяма част от полезната си „плънка”.

Витаминната ценност на продуктите се снижава пропорционално на срока на съхранение – колкото по-дълго прекарат те на рафтовете или в хладилниците, толкова по-безполезни стават. Затова се старайте максимално да съкратите пътя им до вашата трапеза. Най-добре това става:

– на студено; най-бързо се разрушават при нагряване вит. С, В1 и D. По-устойчиви са витамините А, Е, К,
дълго съхранение на полезните свойства на продуктите е шоковото замразяване;

– в тъмна и херметична опаковка; към действието на кислорода от въздуха е особено чувствителна аскорбиновата киселина (вит. С) и мастноразтворимите витамини А и Е;

– без вода; при потапяне във вода в нея преминават огромно количество от полезните витамини.

ГОТВЕНЕ

За да запази храната по-гол яма част от полезните си свойства, старайте се да я приготвяте непосредствено преди употреба. Поставяйте продуктите само в кипяща вода – така се запазва значителна част от вит. С. При варене на картофи във вряла вода може да се икономиса до 28 % от аскорбиновата киселина, изчезваща при потапяне на кореноплодите в студена вода.

Идеалният съд за готвене е плътно затваряща се тенджера от неръждаема или емайлирана стомана.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.