Как да заченете по-лесно: съвети от д-р Джилиън Локуд

Ако сте решили да си направите бебе, има неща, които ще ви улеснят. Това са съветите на д-р Джилиън Локуд, шеф на инвитро клиника в Англия

зачеване
Дълго време се смяташе, че бездетството е „женски проблем“. Когато обаче двойката се прегледа, в 35 до 50 процента от случаите се оказва, че проблемът е в спермата. Така че проверете дали мъжът е с неспуснали се тестикули, кога и дали е изкарал заушки. Ако взема стероиди, за да трупа мускули, или ако пие лекарства, потискащи половата функция, нека му направят изследване на семенната течност. Колкото по-бързо узнаете проблема му, толкова по-добре.

Жените наследяват своя детероден потенциал по майчина линия. Ако жените от вашия род са с ранна менопауза (преди 50-годишна възраст), ендометриоза, фиброза или кистоза на яйчниците, това е тревожно. Трябва да потърсите лекар, ако нещата в леглото не вървят по план. Но пък ако майка ви безпроблемно е родила три, това не е гаранция, че и вие сте в състояние да го направите. Тя може би е почнала още на 20 г., а вашите шансове намаляват при по-късен старт.

Ако пушите, спрете. Яйчниците на жените пушачки са с 2-3 години по-стари от биологичната им възраст.

Шансът на пушачката да зачене инвитро е с 40% по-малък, отколкото на непушачката. Спрете и алкохола. Ново изследване показа, че пълните въздържателки зачеват по-бързо и помятат по-рядко в сравнение с пиещите дори съвсем малко алкохол. Кофеин също пречи на зачеването, така че ограничете се до 2 кафета на ден.

Ако клиниката е добра и ако жената е до 38 г. и е с нормален резерв на яйчниците (може да осигурява годни за оплождане яйцеклетки), шансът да зачене ще е 40-50% за всеки цикъл. Мит е, ме инвитрото не става от първия път. Половината бебета инвитро са от първия цикъл.

Дори в епохата на антибиотиците инфекциите сериозно намаляват шанса за зачеване. Нарастват случаите на венерически болести, особено при дългогодишни партньори. А за някои от тях, като хламидиите, няма симптоми. Ако в миналото вие или партньорът сте имали венерическа болест или сте правили секс без предпазни средства -прегледайте се.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.