https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как да се спасим от преяждане по празниците

0

Преяждане: за жалост това е една от характеристиките на съвременните празници и може би е време да се замислим какво ни чака по Коледа и Нова година. Как да не добавим нови килограми към теглото си, съветва британският таблоид The Daily Mail – цитиран от medikforum.ru.

преяждане
Как да се спасим от преяждане по празниците?

Таблоидът публикува съветите на популярната диетоложка Джейн Мичъл за лесни трикове, с които можем да сложим юзди на апетита си и да се спасим от преяждане. Първият от тях е да пием вода: на всяка глътка вино от празничната чаша трябва да добавяме по три глътки вода. Добре е на трапезата да имаме близо до себе си чаша с чиста прохладна вода, която да държи в норма градусите на безразсъдната ни лакомия. Така и количеството изпит алкохол ще е по-малко.

Ако сме в ресторант и избираме меню по свой вкус, не бива да наблягаме на пържените и тестените храни. Освен това при първа възможност да даваме чинията си на келнера за отсервиране – дори да е почти пълна; пълната чиния ни кара да се тъпчем машинално само защото имаме пред себе си храна, а не защото сме гладни. Така се стига и до драматичното празнично преяждане. Ако все пак чувстваме глад, по-добре е да наблегнем на салатите от свежи зеленчуци.

За да се “ваксинираме” срещу преяждане, много внимателно трябва да изберем празничното си облекло. Ако дрехата очертава фигурата ни и следва нейните извивки, едва ли ще си позволим да се натъпчем до подуване. Така контролът върху апетита ще е по-успешен.

Ето още няколко съвета срещу преяждане от британската диетоложка, които не бива да забравяме в дните преди празниците:

  • Пробвайте често дрехите, с които смятате да се облечете за празника; така ще контролирате визията си и няма да допуснете гафа да добавите предварително два-три килограма.
  • Записвайте си всичко, което сте изяли и изпили ден по ден.
  • Разделяйте на три части храната, която искате да погълнете. Изяждайте винаги само две части.
  • Намалете алкохола.
  • Не гледайте кулинарни предавания по телевизията, иначе мозъкът ви няма да се освободи от мисли за храна.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.