https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Помощ, вирусите ни атакуват

0

111111

Със застудяването острите респираторни инфекции стават все по-коварни и броят на заболелите расте. Всички ползваме обществен транспорт, често и в час пик, когато около нас има много хора и не знаем кой от тях е заразен. Понякога вирусът се прехвърля на работното ни мястоу, мола или киното.

На практика навсякъде сме обкръжени от кихащи и кашлящи непознати, колеги или приятели. Дори не става дума за децата ни, които редовно носят от детската градина или училището поредната инфекция.

Респираторните вируси образуват плътен „облак” в радиус от 1 – 2 метра. При кихане могат да се „разлетят” от носа или устата на разстояние 10 метра, дори и повече.

И все пак, как можем да се защитим от вирусите? Има няколко прости правила, които ще ви помогнат.

Вирусите не са само във въздуха, но могат да попаднат на местата, за които се хващаме, сядаме или на други повърхности и да са също така активни, както ако сме ги вдишали. Затова е желателно, когато сте на обществено място да избягвате общуването с останалите хора или да докосвате с немити ръце лицето си.

Лекарите препоръчват като профилактика да се вдишват етерични масла, които са с противовирусно и антимикробно действие. Когато сте навън, може да ги накапете на шал или кърпичка.

Важно е в периодите на грипни вируси да поддържате имунитета си. Малко хора знаят, че дори силен стрес или напрежение в работата може да ни направят по-податливи към заболявания. Затова е важно да се научите да разпределяте психичното и физическото натоварване.

Още едно важно правило – трябва да приемате досатъчно течности, за да не се допусне обезводняване.

В периодите на грипни епидемии е добре да обръщаме внимание и на обкръжаващата ни атмосфера. Сухият въздух в отопляемите помещения е благоприятна среда за размножаването на опасни микроорганизми. Затова е важно да проветрявате често дома си или офиса. Когато сте в затворени пространства е добре да изтривате повърхностите с дезинфекциращи препарати.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.