https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Дългото пътуване може да развали удоволствието с болки в шията и гръбначния стълб

пътуване
Как да се предпазим от болки в шията по време на пътуване?

Лекарите казват, че човек няма интуитивен усет как да седнат в най-щадящата поза и в сезона на отпуските имат много пациенти със „сецване“ в кръста, преметната жила, венозен застой.

Продължителното седене в неподходяща поза може да натовари най-драматично гърба. За да си спестите болка или рецидив на дископатия и притискане на нерв, гръбнакът трябва да е подравнен спрямо облегалката на седалката. Облегалката за главата е полезно нещо, но само ако подкрепя средната част на главата. Щом не може да се регулира по вашия ръст, по-добре не я ползвайте.

Като допълнително разтоварване на гръбначния стълб от усилие дръжте раменете прави и избягвайте навеждане напред

Двата крака трябва твърдо да почиват на пода – така няма да затруднявате работата на клапите на вените. Дръжте ги анатомично ориентирани напред, кръстосване и извиване настрани увеличават риска за застой на кръвта и образуване на съсирек. Поне веднъж на 1 час се изправяйте, за да се раздвижите, или протягайте и отпускайте ръце в 4-5- минутни серии.

Еднообразната поза натоварва по един и същи начин костите и мускулите, затова е нужно да се разнообразява. Накланянето на седалката назад е добър вариант.

Правилната поза не само спестява усилие на костите, ставите и мускулите. Тя улеснява кръвообращението. Кръвта носи важни хранителни вещества и кислород към структурите на гърба. Това спомага за стимулирането на меките тъкани и ги предпазва от сковаване. При неудобна поза и чувство за „вдървяване“ опитайте възможно най-пълноценно разтягане и раздвижване, а след това седнете по правилния начин.

Много често най-неприятното чувство при пътуване е във врата

При задълбочаващ се дискомфорт и умора може да опитате упражнения, които са лесни за изпълнение в ограничено място.

Навеждайте плавно главата напред и изправяйте. След като вратът се поотпусне, може да усложните движението до позиция, която ви позволява да виждате тавана на превозното средство.

Страничното раздвижване на шията става с редуващи се накланяния надясно и наляво

Накрая направете няколко бавни, но максимално описващи полукръга от едното рамо през ключицата, под гръкляна, другата ключица до рамото и обратно.

Старайте се по време на пътуване да се отпуснете и да дишате пълноценно – това спомага за комфорта на ставите на гръбнака и на гръбначните нерви.

Пийте достатъчно течности. Доброто хидратиране води до по-добра вътрешна динамика на флуидите и ефективен кръвен обем.

Разбира се, всичко това не бива да ви пречи да се насладите на пътуването. Задълбочаването в мисли за многото задачи, очакващи ви след отпуската, по рефлекторен път предизвиква стрес и напрежение в шията и гръбнака, което може да доведе до болки в гърба.

И избягвайте да говорите по телефона. Усилието в шийните прешлени увеличава с 80% натоварването на врата и гръбначния стълб.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.