https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Съвсем нормално е в променливите сезони – есен и пролет, човек да започва да се разболява от различни сезонни болести. Тогава често ни нападат кашлици, настинки, грипове, хрема и дори по-сериозните като пневминии и ангини. Ако сте от хората, които и в зряла възраст не пропускате сезон без болест, е добре да закалите организма си. Макар и вече възрастен, всеки човек може да го направи. Децата не са единствените, които може да се закалят. Помнете, че закаляването става постепенно, на етапи и не може да има моментален ефект. Освен това хората, които страдат от някакъв вид сърдечно заболяване, заболяване на кръвообръщението /порок на сърцето, нервно сърце, атеросклероза/, трябва да пристъпят изключително внимателно към водните процедури и да се консултират с лекар-специалист.

Разбира се има и здрави хора, които не понасят студената вода, и поради това страдат много често от хреми, бронхити и ларингити. Ето защо, вижте последователността на закаляването и си направете сметка кои стъпки може да следвате, за да сте здрави наесен. Най-добре е да са всички. Закаляването задължително започва лятото и се продължава и през останалите сезони, за да има ефект.

thankssss1Сутрешни разходки
Сутрин, в ранните часове, когато се диша най-леко, разходките са винаги хубави и много приятни. Освен това са и много полезни. Разходете се обаче не по прашните улици на града, а в близкия парк, в гората, на полето и всяко друго място, пълно със зеленина, на което може да дишате с пълни гърди. Разходките, особено в ранно утро (при изгрев слънце), никога не трябва да се смятат за изгубено време.

Хубаво е, ако времето позволява, тези ранни разходки да бъдат съчетавани и със слънчеви бани, с гимнастика и с дълбоко и равномерно дишане. Изминатото разстояние при тези разходки не бива да е по-малко от 2-5 километра, за да се почувствате доволни и заредени с енергия.

Ходене с боси крака

Едно от най-добрите неща, на които може да научите децата си, а и вие да практикувате при възможност, е да ходите боси. В стъпалата се намират множество кръвоносни съдове и нерви. Това е много важно, защото стимулирайки зоните там, можем да въздействаме на далечни телесни части благотворно, които иначе няма как да достигнем. Освен редовното обливане и измиване на краката със студена вода, ходенето бос е друга много важна закалителна процедура.

Ходенето бос по росата на някоя ливада, и то сутрин веднага след ставане от леглото, има голямо значение. Естествено ходенето бос може да се практикува само през топлите месеци, когато няма сняг, но и това е ценно. Времетраенето зависи от температурата на росата. Ако е по-студена, то не трябва повече от пет минути да се разхождате по росната трева.

Ходене без шапка
През лятото е задължително заради силното слънце да носите шапка. Но до 10 часа сутринта и след 16 часа следобед, е полезно да сме без този защитен аксесоар, за да се калим. През часовете с най-силно греене трябва да се носи шапка, за да не си увредим здравето. Или да получим топлинен удар.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.