https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как да се храним здравословно през лятото?

0

Без зависимост от сезона, здравословните килограми, изискват и здравословна диета. И това не значи да се лишавате от нещо, а просто да балансирате така храненето си, че да не ви липсва нищо, но и да не прекалявате с него. Сега, например, когато е толкова горещо и понякога не ни се яде твърде, времето изобщо не е подходящо за консумацията на месо, особено що се отнася до такива меса, като тежките и тлъсти червени меса, говеждо, агнешко, телешко. Най-добрият вариант е да намалите до минимум приема на месо. Ако все пак не можете без нещо по така, то намалете до минимум и се старайте да е предимно нетлъсто пилешко или риба, защото рибата е много полезна, но все пак не прекалявайте с нея. 

Вместо месо, по-добре вместете в менюто си повече и предимно сезонни плодове и зеленчуци, пълни както с полезни хранителни вещества и витамини, така и с енергия и свежест. Растителните храни изобилстват от антиоксиданти, които са мощна бариера срещу редица сериозни заболявания и повишават защитните сили на организма.

revita28А здравословното хранене е и най-лесният и приятен начин да поддържате добро здраве и форма. Но за жалост малко хора спазват тези прости правила, които не костват големи усилия. Ето кои са те:

– Никога не сядайте на масата, само защото трябва да се храните. Хранете се само, когато наистина сте гладни; 
– Храненето винаги трябва да става бавно, и по възможност седнали, като не трябва да се разсейвате със странични занимания. Старайте се да не се нахвърляте на храната – няма да ви избяга.
– В никакъв случай не се хранете, когато сте ядосани, нервни или пък прекалено уморение – това се отразява зле, както психически, така и физически.

Важно е да спазвате сезонните принципи на храненето. Например лятото оставете тежките храни, които са характерни за зимата – меса, ребърца, пържоли и наденички, а заложете на зеленчуци на скара например, на риба или леко пилешко месце. Не слагайте много мазнини, не прекалявайте с алкохола. Една бира е напълно достатъчна.

Най-полезно, а и леко, за лятото са си салатите. Но забравяте за тежките майонезни сосове, ако искате да сте във форма. Направете си огромна салата с пресни и свежи сезонни зеленчуци и не я разваляйте с тежки сосове и дресинг.

Макар и да ви мамят, през лятото по-добре пийте само вода с лимон и студени чайове, а не фрапета, газирани напитки и измислени сокове с ледени късчета. Не забравяйте да консумирате напитки на стайна температура, не ледени!

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.