Как да се храним при малокръвие?

Когато човек страда от анемия или малокръвие, човек трябва да си създаде едно пълноценно и здравословно меню, но освен това трябва и да се насити с желязо, за да се образува нужното ниво на хемоглобина. Такива важни източници на желязо са определени храни, като говежди черен дроб, леща, всички бобови храни, сушени бели гъби, кълнове, пшеница, праскови, домати, зелени подправки. В по-малко количество се съдържа в говеждото месо, яйцата, ръжта, ове­сените ядки, бадема, фур­мите, маслините, стафиди­те, сливите, орехите, дини­те.

Ето защо всички тези храни трябва да бъдат една неразделна част от вашето ежедневно меню. По този начин си набавяте важния елемент. Освен желязо обаче, в кръвотворенето вземат участие и такива микроелементи като мед, цинк, манган и кобалт. А тези микроелементи пък се съдържат в храните и плодовете, като вишни, фъстъци, царевица, елда, черния дроб на други животни, граха, кайсиите, зърнените расте­ния.

download (13)Изключително голямо количество манган може да се намери в пшеничните и оризовите кълнове, а по-малко в бобовите, зеленчуците и плодовете.

Много мед се съдържа в домашните птици и кози, по-малко -в говеждия и свинския черен дроб, яйцата, не-мазната риба, орехите, гъбите, картофите, го­веждото, свинското и ов­чето месо.

Съставете си един хармоничен хранителен план, който да съдържа всички тези храни и ще видите как ще се почувствате значително по-добре.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.