https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как да се грижим за зъбките на нашите деца

0

Времето лети и ето че вашето мъниче, което доскоро щапукаше неуверено, откривайки света, на което му никнеха първите зъбки, вече се подготвя за ученик и естествено започва да сменя млечните зъби, онези, на които толкова се радвахте. Детето навлиза в нов етап от своя живот, а заедно с него и вие, като родител.

Около шестата си година всяко дете има клатещо се или паднало млечно зъбче. Малчуганът вече се чувства голям и с гордост показва своите паднали или сменени зъби. Но съвсем нормално е, ако все още не е посещавал стоматолог да започне да се пита и малко страхува от неизвестното и от това трябва ли да се ходи на зъболекар, за да се извади зъбчето. Започват и въпросите – защо падат зъбите, от какво са направени и къде отиват, след като паднат?

Предлагаме ви няколко поверия, свързани с падналите млечни зъбки и какво правят с тях различните народи.

kid1. В Англия и в САЩ  след като зъбчето падне, същата вечер се слага под възглавницата на детето, като се вярва, че през нощта идва Феята на зъбките и отнася падналото зъбче, като на негово място под възглавницата оставя малък дар. По нашите ширини също има малка приемственост на този обичай, и се вярва, че оставя паричка.

2. Децата в Швейцария очакват през нощта малка мравка за падналото млечно зъбче. На неговото място тя оставя дребна монетка.

3. В Полша за децата има обичай първото млечно зъбче да се посажда в градината, за да бъдат здрави постоянните им зъби.

4. В Русия млечните зъбки се наричат миши, ето защо децата оставят първото паднало зъбче под леглото -за мишлетата.

5. В Япония пък хвърлят падналите горни зъбки на покрива, а долните – през балкона. Вярва се, че това носи щастие.

Извън тези забавни традиции за малки и големи по шарения свят, ние като родители трябва да знаем как да се грижим за нашите зъби, за да бъдат здрави като така даваме пример и на децата си, приучавайки ги към полезни навици за тяхното добро здраве и една блестяща усмивка. Ето какво да правим, за да бъде детето ни със здрави зъби:

1. Първо правило: детската четка за зъби не бива да е твърде голяма за детската уста. Трябва да може удобно да стига до всички малки ъгълчета, в това число и зад бузите и около езика. Това се отнася и за електрическите четки за зъби.

2. За добра хигиена и здрави зъби, четката за зъби се сменя на 6-8 седмици, до към три месеца най-много.

3. Зъбите се мият правилно след като са били търкани поне три минути.

4. Създайте си навик – вие и вашето дете, да ходите два пъти годишно на профилактичен преглед при своя стоматолог, даже и да нямате оплаквания.

5. Храненето е от голямо значение, затова създайте един здравословен режим, пълен с пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб, ядки, мляко.

6. Не спирайте съвсем сладкото за децата, това си е вид тирания, всяко дете обича сладко, но все пак се старайте нито вие, нито те да прекаляват с него, защото после проблемите със зъбите не са за подценяване. Не ги похапвайте между основните хранения!

7. Зъбите се мият два пъти дневно и ако сте яли нещо сладко. Особено последното е препоръчително, за да не се получи разлагане на сладката храна и увреждане на емайла.

8. И нещо любопитно: в животинския свят може би човекът е едно от малкото животни, което сменя зъбите си само веднъж в живота. За разлика от него слонът сменя шест пъти зъбите си през живота, акулата има 300 зъба, които регулярно се подменят. Затова на фона на тези невероятни постижения на природата, трябва да помним, че зъбите са част от човешкия организъм, която трябва да се пази, понеже е за цял живот.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.